Geen categorie

Gemeentemuseum koopt en krijgt werk Lee Bontecou

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Gemeentemuseum Den Haag heeft een aantal werken aangekocht van Lee Bontecou (1931). Ook schonk de Amerikaanse kunstenares enkele stukken aan het museum.

Begin dit jaar had Bontecou een solotentoonstelling in het Haagse museum. Dat was uitzonderlijk, omdat de kunstenaar de kunstwereld al sinds de jaren 70 op afstand houdt en nauwelijks nog meewerkt aan tentoonstellingen. De expositie bestond daarom uit een groot aantal werken dat nooit eerder te zien was geweest en rechtstreeks uit de studio van Bontecou naar Den Haag kwam.

Lee Bontecou (1931), Untitled, 1996, gelast staal, porselein, gaas, zijde en draad, Gemeentemuseum Den Haag, aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt mede dankzij haar Caius Fonds, het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij.

Dankzij intensief contact dat het museum de afgelopen jaren onderhield met de kunstenaar slaagde het er toch in een expositie samen te stellen. Enkele werken uit de tentoonstellingen zijn door aankoop en schenking nu onderdeel van de museumcollectie.

“De verwerving bestaat uit maar liefst twee sculpturen, verschillende tekeningen en schetsboeken en een wandvullende installatie van tekeningen”, vertelt directeur Benno Tempel. “Omdat Bontecou slechts beperkt vertegenwoordigd is in Nederlandse collecties is dit niet alleen een belangrijke aanwinst voor het Gemeentemuseum, maar voor de gehele Collectie Nederland. We zijn de kunstenaar zelf, maar ook de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij die deze verwerving steunen daarom zeer dankbaar.”

Het Gemeentemuseum had sinds 2010 al het reliëf Untitled (1960) van Bontecou in de collectie. Daar komt nu onder meer de hangende sculptuur Untitled uit 1996 bij. Dat lijkt losgebarsten en opgestegen te zijn uit een wandreliëf uit 1961. In Bontecou’s eigen woorden: “Ik grijp terug, terug op het verleden, pak het op en duw het voorwaarts”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share