Geen categorie

Tentoonstelling Van Blaaderen brengt familie bijeen

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

De expositie over Gerrit Willem van Blaaderen brengt een hele familie bij elkaar. Meer dan honderd Van Blaaderens en aanverwanten komen 27 februari samen tijdens de opening van een overzichtstentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar.

Vanuit Australië, Portugal en andere windstreken komen zowel afstammelingen van Gerrit Willems vader Hendrik, alsmede van diens broer Cornelis naar Alkmaar. Velen ontmoeten elkaar voor het eerst. Hieronder bevinden zich ook nazaten van Gerrit Willem uit zijn eerste en tweede huwelijk.

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert vanaf komende zaterdag een overzicht van het werk van Gerrit Willem van Blaaderen (1873-1935). Met landschappen, stillevens en reisimpressies. Niet eerder was er een dergelijke complete tentoonstelling te zien over deze veelzijdige kunstenaar. Een groot aantal schilderijen is afkomstig uit particuliere collecties, waaronder die van de erven Van Blaaderen.

 

Jan Sluijters, De kinderen Van Blaaderen-Hoogendijk, 1921, Caldic Collectie (niet te zien in de tentoonstelling).
Jan Sluijters, De kinderen Van Blaaderen-Hoogendijk, 1921, Caldic Collectie (niet te zien in de tentoonstelling).

 

Gerrit Willem van Blaaderen begin in 1903 zijn carrière in Laren. Daar werkte hij in de trant van Anton Mauve, een van de grote meesters van de Haagse School. Twee jaar later huwde hij Riet Hoogendijk. Zij beheerde de kunstcollectie van haar broer Cornelis. Daarin bevonden zich werken van oude meesters, maar ook van moderne kunstenaars zoals de impressionist Alfred Sisley, de post-impressionist Paul Cézanne en Vincent van Gogh. Deze kunstenaars beïnvloedden Van Blaaderen in grote mate. In 1916 scheidde hij van Riet, met wie hij drie kinderen kreeg.

Van Blaaderen werd in zijn tijd gezien als één van de belangrijkste moderne kunstenaars van Nederland. Zijn werk bracht meer op dan voor werken van zijn nu bekendere tijdgenoten Jan Sluijters, Leo Gestel en Piet Mondriaan. Net zoals dat het geval was bij veel van zijn jonge collega’s, bleef Van Blaaderen zijn werk steeds vernieuwen.

Aanvankelijk ontwikkelde hij zich tot impressionist. Later liet hij zich inspireren door de beeldtaal van de expressionistische kunstenaars van de Bergense School. In 1921 vestigde hij zich in het Noord-Hollandse Bergen met zijn tweede vrouw Sien Maas en bracht daar de laatste veertien jaar van zijn leven door. De Bergense School wordt gekenmerkt door hoekige krachtige vormen in verzadigde kleuren geschilderd met sterke contrasten.

Gerrit Willem van Blaaderen, modernist in Bergen, 27 februari tot en met 28 augustus in Stedelijk Museum Alkmaar

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share