Geen categorie

Marijn van Kreij wint ABN AMRO Kunstprijs 2016

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws

Marijn van Kreij (1978) krijgt dit jaar de ABN AMRO Kunstprijs. Hij won een geldbedrag van 10.000 euro, een tentoonstelling in Hermitage Amsterdam en een presentatie op het hoofdkantoor van ABN AMRO.

 

v.l.n.r. Danila Cahen (conservator ABN AMRO kunstcollectie), Marijn van Kreij en Cathelijne Broers (directeur Hermitage Amsterdam). Foto: Janiek Dam.
v.l.n.r. Danila Cahen (conservator ABN AMRO kunstcollectie), Marijn van Kreij en Cathelijne Broers (directeur Hermitage Amsterdam). Foto: Janiek Dam.

 

De jury ziet Van Kreij als een belangrijke vertegenwoordiger van zijn generatie. Ze waardeert zijn eigentijdse houding en zijn “manier om ‘nononderwerpen’ en alledaagse details tot kunst te verheffen en zijn proces van handmatig toe-eigenen van beelden in deze huidige tijd van digitale (en online) beeldcultuur”. Het maakt Van Kreij volgens de jury tot een van de meest interessante en veelbelovende kunstenaars van zijn generatie.

In het werk van Van Kreij speelt het kopieerproces een centrale rol. Hij maakt hiervoor gebruik van verschillende reproductiemethodes en -middelen, zoals scanners, fotografie, kopieermachines, ready-mades en citaten.

“Uiteindelijk hoop ik dat vragen over eigendom onbelangrijk worden, alles is afkomstig uit de wereld waarin we leven, of het nu een bestaand beeld is of een beeld in mijn hoofd.” Het is een typische uitspraak voor Van Kreij. Speelse referenties naar de populaire beeld- en popcultuur zijn kenmerkend voor zijn oeuvre, dat bestaat uit tekeningen, schilderijen, video’s, objecten en installaties.

 

Untitled, 2008, sinaasappel, handspiegel en imitatiesinaasappel (acryl, piepschuim en papiertape), 13 x 16 x 30 cm.
Untitled, 2008, sinaasappel, handspiegel en imitatiesinaasappel (acryl, piepschuim en papiertape), 13 x 16 x 30 cm.

 

Op 27 november opent zijn tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam. Tot en met 6 maart is daar nog de expositie Spectral Spectrum van Melvin Moti te zien, winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs 2015.

De ABN AMRO Kunstprijs werd tijdens de eerste vier edities uitgereikt aan buitenlandse kunstenaars in Nederland. Sinds vorig jaar is het een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars in Nederland (nationaal of internationaal).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share