Geen categorie

Vrij spel voor Instagrammers in leeg Rijksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Nieuws

Ronddwalen door een haast verlaten museum; het is heerlijk, maar het kan niet heel vaak. Zeker niet in een drukbezochte instelling als het Rijksmuseum. Zo’m twintig gebruikers van de foto-app Instagram namen de uitnodiging van dat museum om daar na sluitingstijd naar hartenlust te fotograferen dan ook maar al te graag aan.

Door: Evert-Jan Pol

De deelnemende Instagrammers. Foto: Rijksmuseum.
De deelnemende Instagrammers. Foto: Rijksmuseum.

 

Afgelopen maandagavond, 15 juni, was het zover: de invloedrijke Instagrammers, met ieder vele duizenden volgers, werden om 20.00 uur ‘losgelaten’ in het bijna lege gebouw. Onder de hashtag #emptyrijks plaatsten ze (en plaatsen ze nog steeds) hun foto’s.

Het Rijksmuseum was niet het eerste museum dat een groep Instagrammers na sluitingstijd toeliet. Empty Movement, zoals het evenement heet, begon in 2013 in het Metropolitan Museum of Art in New York, op initiatief van Instagrammer Dave Krugman. Daarna volgde onder meer Tate Modern in Londen.

 

Fotograaf Eelco Roos, met meer dan 400.000 volgers op Instagram, besloot dat het tijd was voor een Nederlandse versie en benaderde daarvoor het Rijksmuseum. Dat had er wel oren naar, omdat het via de populaire foto-app een nieuw publiek kan aanspreken, aldus een woordvoerster. “De jongeren die actief gebruik maken van Instagram.”

Het missende portret. Foto: Marianne Hope (@mariannehope), via Instagram.
Het missende portret. Foto: Marianne Hope (@mariannehope), via Instagram.

Uit de nu al geposte foto’s blijkt dat de indrukwekkende bibliotheek erg tot de verbeelding spreekt. Deze figureert relatief vaak. Maar de late bezoekers sloegen ook de Eregalerie, waar de Nachtwacht hangt, en andere markante plekken niet over.

Een van de deelnemers was de Noorse, in Nederland woonachtige, fotografe Marianne Hope. Zij loste al fotograferend en passant ook nog even een ‘raadsel’ op. Haar viel een lege plek op in een compositie met 31 Turkse portretten. Navraag wees uit dat het missende schilderij waarschijnlijk ergens in Turkije is, maar het is niet bekend waar. Het museum besloot de werken op te hangen, zoals ze waren bedoeld, in vier rijen van acht, waarvan één rij dus niet compleet is. Wat je al niet te weten kunt komen via Instagram.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Vrij spel voor Instagrammers in leeg Rijksmuseum

Comments are closed.