Geen categorie

EYE vindt kleurenfilm expositie Stedelijk

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Nieuws

Filmmuseum EYE heeft in zijn collectie unieke filmopnames van de tentoonstelling Bewogen beweging, die in 1961 plaatsvond in het Stedelijk Museum. De expositie werd georganiseerd door onder anderen Jean Tinguely. Regisseur en beeldend kunstenaar Louis van Gasteren maakte de kleurenopnames in het kader van zijn niet voltooide film Mach N.

Het Stedelijk en EYE maken nu in samenwerking met de filmmaker de beelden weer vertoonbaar. Van Gasteren (1922) werkt de komende weken aan een montage waarbij hij het beeld combineert met de geluidsopnames die hij in die tijd maakte. Voor deze gelegenheid digitaliseerde EYE het filmmateriaal.

De tentoonstelling Bewogen beweging bestond uit maar liefst 222 werken van 72 kunstenaars en geldt tot op de dag van vandaag als een van de meest dynamische tentoonstellingen ooit in het Stedelijk. De expositie gaf een gedegen overzicht van kunst waarin beweging, aangedreven door machines of veroorzaakt door aanrakingen van het publiek, centraal stond.

 

Filmstill uit Mach N, een samenwerking tussen Louis van Gasteren, Misha Mengelberg en Simon Vinkenoog.

 

De critici waren niet te spreken over de radicale speelsheid en interactiviteit van de getoonde werken, maar het publiek kwam in groten getale. De tentoonstelling trok in vijf weken tijd zo’n 50.000 bezoekers. Bewogen beweging was een project van Willem Sandberg (1897-1984), directeur van het Stedelijk, Pontus Hultén (1924-2006), zijn collega bij het Zweedse Moderna Museet en de kunstenaars Daniel Spoerri (1930) en Jean Tinguely (1925-1991). De presentatie reisde na afloop door naar Moderna Museet in Stockholm en het Louisiana Museum in het Deense Humlebæk.

Het Stedelijk Museum had al een filmopname in zwart-wit van de tentoonstelling, gemaakt door Ed van der Elsken (1925-1990). Van Gasterens opnames zijn volgens het museum een unieke en belangrijke toevoeging omdat het een kleurenfilm met geluid betreft. Hij zoomt in op een aantal kunstwerken, waaronder van Tinguely en Naum Gabo, en geeft de kijker daarmee een goede indruk van de beweging en interactieve mogelijkheden van de kinetische kunst.

Het opgedoken filmmateriaal is volgend jaar voor het eerst in zijn geheel te zien in het Stedelijk Museum op een grote tentoonstelling over het werk van Jean Tinguely. Deze duurt van 1 oktober 2016 tot en met 5 maart 2017.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share