Geen categorie

Nederland centraal op Frans festival

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws

Nederland is uitgenodigd om een centrale rol te spelen tijdens het Festival de l’Histoire de l’Art, dat van 29 tot 31 mei plaatsvindt in Fontainebleau. Het festival brengt kunsthistorici en andere deskundigen uit de internationale kunstwereld samen.

Festival l'Histoire de l'Art.
Festival l’Histoire de l’Art.

 

Elk jaar staat een land centraal, waarvan de onderzoeksmethoden op kunsthistorisch gebied worden vergeleken met die van Frankrijk. Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland gingen Nederland voor sinds de start van het festival in 2011.

De Nederlandse aanpak komt aan bod tijdens lezingen en symposia. En ook de filmafdeling van het festival, Art & Caméra, staat in het teken van ons land, met een hommage aan Nederlandse cineasten. Er staan zo’n zeventig Nederlandse films op het programma. Bijzondere aandacht is er voor de in 2001 overleden documentairemaker Johan van der Keuken, maar ook voor Alex van Warmerdam, Gerrit van Dijk en Sherman de Jesus en andere filmmakers. Het festival werkt voor het filmprogramma samen met het filmmuseum Eye.

Salon du livre.
Salon du livre.

Het centrale thema dit jaar is Matière de l’oeuvre, de materialen waarmee of waarop kunst wordt gemaakt. Deze materialen kunnen vertellen over de authenticiteit van een werk, maar ook over de waarde die er aan werd gehecht. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de gedematerialiseerde oftewel de digitale kunst, hét kenmerk van de twintigste en de huidige eeuw.

Festival de l’Histoire de l’Art wordt georganiseerd door het Franse ministerie van  Cultuur en Communicatie, het nationale instituut voor kunstgeschiedenis en het kasteel van Fontainebleau. Niet alleen kunstprofessionals zijn welkom: de deur staat open voor tout le monde, aldus de organisatie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share