Geen categorie

Van Gogh in een grachtenpand

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Expositie

Stichting P. en N. de Boer is slechts in kleine kring bekend, maar bestaat alweer vijftig jaar. Ze beheert de privéverzameling van Piet de Boer (1894-1974), die een uitgesproken smaak had. In diens voormalige woning, een monumentaal grachtenpand in Amsterdam, is tijdelijk een selectie uit zijn collectie te zien. Met werk van onder anderen Hendrick Goltzius, Jan Brueghel de Oude, Peter Paul Rubens, Jan Lievens en Hendrick Avercamp.

Hendrick Avercamp, IJsgezicht, ca. 1610-20.
Hendrick Avercamp, IJsgezicht, ca. 1610-20.

 

Kunsthandelaar Piet de Boer heeft in de loop van zijn leven een belangrijke verzameling Vlaamse en Hollandse schilderijen en tekeningen bijeengebracht, die een periode bestrijken van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. De laatste keer dat de verzameling door het publiek kon worden bewonderd, was in 1966 in het Singer Museum in Laren. Daarna is ze pas onlangs voor het eerst weer getoond in de Fondation Custodia in Parijs.

In totaal hangen in het huis aan de Herengracht bijna 150 schilderijen en tekeningen. Een speciale zaal is gewijd aan Vincent van Gogh, voor wie De Boer grote bewondering had. Hij beschouwde Van Gogh als een “onbegrepen held” en was gevoelig voor de betrokkenheid van de kunstenaar bij het lot van de arme landarbeider. De stichting toont drie schilderijen en vier tekeningen van Van Gogh, waaronder Korenveld uit 1888.

Vincent van Gogh, Korenveld, 1888.
Vincent van Gogh, Korenveld, 1888.

 

De selectie in de zalen is gemaakt door Niels de Boer, derde generatie van de familie De Boer die nu aan het roer staat van de stichting en de kunsthandel. “Mijn oudoom Piet de Boer had een geweldige intuïtie en het leek me interessant om te laten zien hoe hij door zijn keuzes heeft bijgedragen tot een verruiming van de smaak voor kunst uit de zestiende en de zeventiende eeuw onder zijn tijdgenoten.”

Goltzius tot Van Gogh – Tekeningen & Schilderijen uit de Stichting P. en N. de Boer, t/m 17 mei bij Stichting P. en N. de Boer, Herengracht 512, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share