Geen categorie

Geplette blikjes en ijsberen op de KunstRAI

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second
Magic Super Trash, van Hendriekje van Houweninge, te zien in De Kersentuin.

Een wand met geplette frisdrankblikjes, waaruit nieuw leven lijkt te ontstaan. Zomaar een voorbeeld van wat de bezoeker aan de KunstRAI dit jaar kan tegenkomen. De 33ste editie opende gisteravond.

Tekst en foto’s: Liesbeth Visee

De KunstRAI is de langstlopende kunstbeurs voor hedendaagse autonome en toegepaste kunst van Nederland. De bezoeker vindt er daarom naast schilderijen, sculpturen, foto’s en grafiek ook glas, keramiek en sieraden.

Dit jaar besteedt de beurs ook aandacht aan de steeds populairder wordende kunststroming outsiderkunst. Dit is kunst gemaakt door kunstenaars die zich niet houden aan de regels van de conventionele kunstwereld. In een aantal gevallen gaat het om mensen met een verstandelijke beperking of psychische klachten. Er is onder meer een expositie met werken uit de collectie van het Outsider Art Museum (gevestigd in de Hermitage). Komend weekend is er een programma met gesprekken en lezingen over deze stroming.

Jong talent krijgt eveneens de nodige aandacht. Zo is er bij WOW werk te zien van onlangs afgestudeerde kunstenaars, die samen wonen en werken in Amsterdam West. Dit resulteert in een boeiende mix van kunstenaars en kunstvormen die elkaar duidelijk beïnvloeden.

De Kersentuin is een andere plek waar bezoekers jonge kunstenaars kunnen spotten. In dit backstageprogramma, samengesteld door de Kersgallery, ligt de focus dit jaar op kunstenaars die zich hebben laten inspireren door dieren. Kijk niet vreemd op als je hier een kruising tussen een ijsbeer en de verschrikkelijke sneeuwman tegen het lijf loopt.

Hunk, van Marjolijn Mandersloot, te zien in De Kersentuin.

De kunstbeurs is bij uitstek een plek waar verzamelaars hun slag kunnen slaan en dan niet alleen die met een goed gevulde portemonnee. Het kunstkabinet richt zich bijvoorbeeld speciaal op verzamelaars met een wat kleiner budget. En Qlick Editions presenteert het avondprogramma A Curious Affair, waarin onder andere een crash course kunst verzamelen op het programma staat.

KunstRAI, t/m 5 juni in de RAI, Amsterdam

Meer van Liesbeth​ Visee

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share