Geen categorie

Een echte Rembrandt in het Rembrandthuis

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws

In Museum het Rembrandthuis in Amsterdam krijgt de bezoeker een goede indruk hoe Rembrandt daar gewoond en gewerkt heeft. In het voormalige woonhuis van de meester ontbrak echter nog een authentiek schilderij van Rembrandt. Maar sinds kort hangt er wel één.

Het museum toont al permanent een deel van de uitgebreide collectie van Rembrandts etsen, maar schilderijen waren er nog niet. Het museum heeft wel eerder schilderwerk van Rembrandt getoond, maar altijd in het kader van tijdelijke exposities. Dankzij een bruikleen van George en Ilone Kremer hangt de komende twee jaar in Rembrandts woon- en slaapkamer (de Sael) het schilderij Tronie van een oude man met tulband.

Rembrandt (1606-1669) schilderde dit werk in Leiden, aan het begin van zijn loopbaan, omstreeks 1627. In dit kleine schilderij zijn al heel goed de kwaliteiten te ontdekken die zo kenmerkend zijn voor zijn oeuvre. Zo is de man deels in schaduw gehuld en de gesp aan de tulband lijkt op te lichten. Ook bleek Rembrandt al vroeg oog voor detail te hebben. De tulband van de man is bijvoorbeeld dusdanig fijn geschilderd dat je de stof bijna kunt aanraken.

Rembrandt Harmensz. van Rijn, 1606-1669, Tronie van een oude man met tulband, olieverf op paneel, 26.5 x 20 cm, gesigneerd.
Rembrandt (1606-1669), Tronie van een oude man met tulband, olieverf op paneel, 26.5 x 20 cm, gesigneerd.

Toen Rembrandt er zelf nog woonde, hing zijn huis vol met eigen werk en schilderijen van tijdgenoten en leerlingen. Dankzij de Kremers herleeft die tijd een klein beetje. Behalve de tronie gaven ze namelijk ook enkele topstukken van bekende Rembrandtleerlingen in bruikleen. In de woonkamer hangen daardoor nu ook het doek Maria met Kind van Ferdinand Bol (1616-1680) en een portret dat Gerbrand van den Eeckhout (1621-1674) schilderde van de 19-jarige Maria Dircksdr. Bogaert. uit 1670. En aan een wand in de voorste zijkamer (Sijdelcaemer) prijkt een zelfportret van Gerard Dou (1613-1675).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share