Geen categorie

De Schreeuw komt naar Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Nieuws / Expositie

De Schreeuw van Edvard Munch is een van die werken die bijna nooit het eigen huis verlaten. Maar het wereldberoemde schilderij uit de collectie van het Munch Museum in Oslo komt naar Nederland. Vanaf eind september maakt het deel uit van de tentoonstelling Munch : Van Gogh in het Van Gogh Museum.

De expositie vindt plaats in het kader van het herdenkingsjaar Van Gogh 2015 en is een samenwerking tussen het Van Gogh Museum en het Munch Museum. In laatstgenoemde opent op 9 mei de tentoonstelling Van Gogh + Munch. Volgens een woordvoerder van het Van Gogh Museum heeft de expositie in Amsterdam echter veel meer werken en een uitgebreide randprogrammering.

In de tentoonstelling staat de artistieke verwantschap tussen Munch (1863-1944) en Vincent van Gogh (1853-1890) centraal. Beide kunstenaars staan bekend om hun emotioneel geladen schilderijen, hun unieke en innovatieve stijl en hun dramatische levens. Beiden maakten zich sterk voor het vernieuwen van de kunst en ontwikkelden een persoonlijke, expressieve beeldtaal.

Edvard Munch (1863-1944), Skrik (De Schreeuw), 1910, collectie Munch Museet, Oslo.
Edvard Munch (1863-1944), Skrik (De Schreeuw), 1910, collectie Munch Museet, Oslo.

Munch : Van Gogh is de eerste tentoonstelling in de geschiedenis die op grote schaal aandacht besteedt aan de overeenkomsten tussen beide kunstenaars. De presentatie omvat meer dan honderd belangrijke werken. Waaronder een aantal iconische topstukken die zelden worden uitgeleend. Zoals dus De Schreeuw, maar ook Het zieke kind, Madonna, Patience Escalier en De brug van Trinquetaille.

In het kader van de tentoonstelling presenteren tien toonaangevende Amsterdamse culturele instellingen een cultureel programma, gebaseerd op de nalatenschap van de twee kunstenaars. Het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Stedelijk Museum Amsterdam organiseren bijvoorbeeld concerten met het thema Angst. En filmmuseum EYE vertoont kort werk van jonge filmmakers die reageren op De Schreeuw.

Munch : Van Gogh, 25 september 2015 t/m 17 januari 2016 in het Van Gogh Museum

Van Gogh + Munch, 9 mei t/m 6 september in het Munch Museum, Oslo

Zie ook: Prinses Beatrix opent Van Gogh + Munch in Oslo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share