Geen categorie

Gemeentemuseum koopt zeldzame bloemenvazen

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

“Een van de belangrijkste aanwinsten Delfts aardewerk in Nederland in lange tijd”. Zo noemt directeur Benno Tempel de aankoop van twee Delfts blauwe bloemenvazen in de vorm van het vorstelijke paar Willem III en Mary II door zijn Gemeentemuseum Den Haag. Na de veertig jaar zijn de twee vazen weer bij elkaar.

Stel bloemenhouders Willem en Mary, Delft, plateelbakkerij De Grieksche A, eigenaar Adrianus Kocx (1687-1701), circa 1690, tinglazuuraardewerk, hoogte 42,5 cm. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.
Stel bloemenhouders Willem en Mary, Delft, plateelbakkerij De Grieksche A, eigenaar Adrianus Kocx (1687-1701), circa 1690, tinglazuuraardewerk, hoogte 42,5 cm. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

 

De twee bloemenvazen, rond 1690 gemaakt door de Delftse plateelbakkerij De Grieksche A, zijn uiterst zeldzaam. Er zijn wereldwijd geen andere bloemenhouders in de vorm van hoffiguren of echtparen ten voeten uit bekend. Gekleed naar de laatste zeventiende-eeuwse mode draagt de man een oosters geïnspireerde Japonse rock en de vrouw een mantua (japon). In combinatie met de exclusieve juwelen en haardracht kan het niet anders dan dat de koning-stadhouder Willem III en zijn echtgenote prinses Mary Stuart II verbeelden.

De vazen horen bij elkaar, maar waren veertig jaar van elkaar gescheiden. Willem maakte tot 2014 deel uit van een Franse privécollectie en Mary bevond zich in Belgisch privébezit. Kunsthandelaar Robert Aronson spoorde de beeldjes op en wist ze vorig jaar te herenigen. Het Gemeentemuseum wist de beeldjes met steun van enkele fondsen aan te kopen en te voorkomen. Tempel vergelijkt de ontdekking van de beeldjes met de vondst van een nieuwe Vermeer of Rembrandt.

De twee aanwinsten zijn vanaf morgen te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share