Geen categorie

Centraal Museum toont collectie in Japan

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Onder grote belangstelling opende onlangs de tentoonstelling Rietveld-Bruna-ADO-Dutch modern design in de Tokyo Opera City Art Gallery. Het Centraal Museum laat daarin werk zien van Dick Bruna, Gerrit Rietveld en Ko Verzuu.

Het Japanse publiek kent Dick Bruna vooral van zijn in Japan zeer geliefde Nijntje. De combinatie van zijn werk met de ontwerpen van Rietveld geeft nieuw inzicht in het oeuvre van beiden.

 

Tentoonstellingsaffiche.
Tentoonstellingsaffiche.

 

Het Centraal Museum toont in Japan ontwerpen van Rietveld en tekeningen van Dick Bruna uit de eigen collectie. Ze zijn te zien naast tientallen reproducties uit het Rietveld Schröderarchief en foto’s van het Rietveld Schröderhuis. Het Rietveld Schröderhuis staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en maakt deel uit van de collectie van het Centraal Museum. Speelgoed van Ko Verzuu uit de ADO-werkplaatsen maakt eveneens deel uit van de expositie.

De tentoonstelling reist in november door naar het Oita Prefectural Art Museum in het zuiden van Japan. In maart  2017 zijn alle werken weer terug in het Centraal Museum Utrecht. Op tijd voor de tentoonstelling Rietvelds meesterwerk. Leve De Stijl!, die plaatsvindt in het kader van het landelijke themajaar over De Stijl.

Zaaloverzicht.
Zaaloverzicht.

Het tonen van de collectie in Japan sluit aan bij de internationale ambitie die het Centraal Museum in zijn nieuwe meerjarenbeleidsplan uitspreekt. In de komende jaren wil het museum ook exposities organiseren in Nagasaki en Kioto.

Rietveld-Bruna-ADO-Dutch modern design, t/m 23 november in de Tokyo Opera City Art Gallery, Tokio, Japan / en van 2 december 2016 t/m 22 januari 2017 in het Oita Prefectural Art Museum, Oita, Japan

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share