Geen categorie

Van Gogh Museum koopt De bof

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Édouard Vuillard, Oreillons / De Bof, 1892-1893, Van Gogh Museum, Amsterdam.

Het Van Gogh Museum heeft de collectie verrijkt met De Bof (1892-93) van Édouard Vuillard (1868-1940). Het is het eerste schilderij van deze kunstenaar in de museumcollectie.

De Bof stelt een interieur voor met daarin en profil een vrouw met een lap stof om haar hoofd. Die vrouw is de zus van Vuillard, Marie, met wie hij samen met zijn moeder een appartement deelde in Parijs. De Franse titel van het werk, Les oreillons, verklaart de lap stof om het hoofd: Marie heeft de bof.

Het schilderij houdt het midden tussen een figuratief- en abstract werk. Omdat het schilderij – in olieverf op karton – In originele, ongeverniste staat is, heeft het nog het typerende, matte verfoppervlak zoals bedoeld door Vuillard. “Een bijzondere combinatie van factoren die deze aanwinst heel waardevol maakt”, aldus Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum.

Deze aanwinst is volgens het museum bijzonder omdat intieme schilderijen uit de topperiode van Vuillard zelden op de markt komen. De Bof is een aanvulling op de grote prentencollectie van Vuillard die het Van Gogh Museum bezit. In heel Nederland bevinden zich bovendien slechts twee andere schilderijen van Vuillard. De Bof is van 14 oktober 2011 tot en met 8 januari 2012 te bezichtigen in de tentoonstelling Snapshot. Schilders en fotografie 1888-1915 en verhuist daarna naar de vaste museumcollectie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share