Geen categorie

Rembrandt gedicht

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Recensie

Het kan haast geen toeval zijn dat er momenteel een bundel in de winkels ligt met daarin gedichten over Rembrandt en zijn werk. De beroemdste Nederlandse schilder staat weer volop in de belangstelling dankzij de grote en succesvolle expositie Late Rembrandt in het Rijksmuseum. Victor Schiferli selecteerde 77 gedichten over de kunstenaar.

Door: Evert-Jan Pol

De bundel leert ons dat Rembrandt zelfs in zijn eigen tijd al inspiratie was voor dichters. Getuige een kort gedicht van Joost van den Vondel (1587-1679). Maar ook eeuwen na Rembrandts dood nemen poëten nog de pen ter hand om hun gedachten over de meester te uiten in gedichten.

Veel schrijfsels gaan over Rembrandts kunst, en Isaak en Rebecca, ofwel Het Joodse bruidje is daarbij duidelijk favoriet. Vijf gedichten hebben dit schilderij als onderwerp. Maar ook Rembrandt zelf wordt vele malen bezongen. De dichters zijn stuk voor stuk vol lof, maar van allen had Jan Wolkers de minste woorden nodig:

Veel lauwerkransen zijn niet nodig, / Voor redevoering is geen tijd, / En achteraf, ’t is overbodig, / Elk weet, dat Gij de Grootste zijt!

Dichtbundels als deze zijn ideaal voor lezers die willen kennismaken met poëzie. De bloemlezing bevat pennenvruchten van uiteenlopende schrijvers in uiteenlopende stijlen. Niet alle gedichten zijn overigens even toegankelijk. Maar het is mooi om te lezen hoe verschillende dichters in voorbijgaande jaren hun licht lieten schijnen over een van de grootste kunstenaars die Nederland ooit heeft voortgebracht.

Rembrandt van Rijn. De mooiste gedichten, samengesteld door Victor Schiferli is verschenen bij Uitgeverij Rainbow, en kost € 12,50.

Waardering: @@@@@@@@@@

Zie ook onze recensie van de expositie Late Rembrandt

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share