Geen categorie

Expositie Dode Zeerollen geopend

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Fragmenten uit Genesis.

Nieuws

De twee jaar geleden aangekondigde tentoonstelling over de Dode Zeerollen is vanaf vandaag te zien in het Drents Museum. Het museum toont rollen die tussen 1947 en 1956 werden gevonden in elf grotten in de omgeving van Qumran, aan de noordwestkust van de Dode Zee. De vondst wordt als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw beschouwd.

De teksten, geschreven tussen de tweede eeuw voor- en de eerste eeuw na Christus, zijn van groot belang voor kennis over het vroege jodendom en christendom en voor het begrip van de ontwikkeling van een canon van heilige teksten. Zo toont de Psalmenrol dat er meerdere versies van het Psalmenboek waren. Ook enkele teksten die niet in de Bijbel zijn terechtgekomen worden getoond. Deze laten zien op welke manieren Bijbelse tradities verder werden ontwikkeld, in bekende en onbekende richtingen.

De rollen in het Drents Museum zijn afkomstig uit de grotten 4 en 11. Grot 11 wordt ook wel de ‘Dutch cave’ genoemd, omdat de meeste rollen uit die grot onderzocht en vertaald zijn door het Qumran Instituut in Groningen. Eén van de ‘Dutch cave’-rollen, de Paleo-Leviticus-rol is extra spectaculair door zijn afmeting: met een lengte van één meter de langste rol die te zien is.

De zestien rollen worden vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal in twee sets van acht getoond. Halverwege de tentoonstelling (medio oktober) zal de eerste serie van acht worden vervangen door de tweede serie. Behalve de manuscripten toont het museum ruim 400 objecten uit het oude Judea, Masada, En Gedi, Gamla, Jeruzalem en de grotten van Qumran. Deze plaatsen de geschriften in de culturele en historische context van de Grieks-Romeinse tijd.

De Dode Zeerollen, t/m 5 januari 2014 in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share