Geen categorie

Heimwee naar Pakhuis Santos

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Recensie

De RAW Art Fair was vorig jaar een verademing naast de wel erg gladde collega-kunstbeurs Art Rotterdam. De beurs was verfrissend en laagdrempelig. Dit jaar is alles echter anders.

Werk van Takashi Murakami, Jaski Art Gallery, Amsterdam. Foto: Evert-Jan Pol.

In 2013 vond de RAW Art Fair nog plaats in Pakhuis Santos. Die locatie was ruig en de verlichting was niet altijd even goed. Het leek wel alsof er twee dagen eerder was besloten om een beurs te organiseren. En dat was juist de charme. Doordat de galeries zich in kleine ruimtes op drie verdiepingen aan het publiek presenteerden, was de beurs bovendien heerlijk overzichtelijk.

De derde editie heeft helaas een andere locatie: de grotere en veel minder aansprekende Cruise Terminal. Bijna alle kunst wordt in één lange ruimte getoond, en dat gaat ten koste van het intieme karakter dat de RAW Art Fair vorig jaar zo aantrekkelijk maakte. Dit jaar lijkt ze sterk op de grotere beurzen waarvan ze zich juist wilde onderscheiden.

Kijk vooral ook eens naar boven. Foto's: Evert-Jan Pol.

Dit betekent echter niet dat de beurs geen bezoekje waard is. Ze doet haar best de aanwezigen te verrassen en daar slaagt ze soms ook zeker in. Op de openingsdag lokte een shantykoor mensen naar binnen met vrolijke liederen. Eenmaal in de ontvangstruimte valt het oog al snel op een wel heel opmerkelijke draaimolen. Waar je opgezette dieren al niet voor kunt gebruiken.

In de expositieruimte zijn meer voorbeelden te zien van onverwachte kunstwerken. Wie had gedacht dat sigarettenpeuken zich uitstekend lenen om een urinoir van te maken? Manfred Schneider maakte er één. Of het ook echt werkt, is niet geheel duidelijk. Kogelhulzen kregen een tweede, minder gewelddadig leven in een schattige beer van Sebiha Demir. En dat een muurlamp niet alledaags hoeft te zijn, bewees Mariëtte van der Veen met haar eenogige kabouter.

Met de klok mee: Sebiha Demir, Little Grizzly; Les Deux Garçons, Le Désir du Choix; Mariëtte van der Ven, Once upon a time; Manfred Schneider, Pissoir. Foto's: Evert-Jan Pol.

Doordat de RAW Art Fair dit jaar plaatsvindt in de veel te grote en onpersoonlijke hal van de Cruise Terminal mis je snel interessant werk. Werk dat in een intiemere ruimte wellicht beter tot zijn recht was gekomen. Er is zeker veel moois te zien, maar toch is er een beetje heimwee naar Pakhuis Santos.

RAW Art Fair, t/m 9 februari in de Cruise Terminal, Wilhelminakade 699, Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share