Geen categorie

Aanraken moet

0 0
Read Time:48 Second

Nieuws / Expositie

Meestal mag je in het museum niets aanraken, maar Daan Roosegaardes Lotus Dome, die vanaf vandaag te zien is in het Rijksmuseum, wil juist aangeraakt worden. Want pas dan openen de honderden ultralichte aluminiumblaadjes zich.

Daan Roosegaarde, Lotus Dome. Foto: Erik Smits.

Wanneer de Lotus Dome de warmte van een bezoeker voelt komt hij tot leven. De aluminium bloemen openen hun blaadjes, een diep basgeluid vult de ruimte en het licht reflecteert de lotusbloemen op de muren. Techno Poezië, noemt Roosegaarde (1979) dit. “De relatie met de bezoeker is een intrinsiek onderdeel van het kunstwerk,” aldus Roosegaarde.

De Lotus Dome reist, sinds hij ontstond, de wereld rond. In het buitenland was het kunstwerk al te zien op een aantal historische locaties. Tot en met 5 mei heeft het in het Rijksmuseum  een plek in de Beuningkamer, een achttiende-eeuws Amsterdams vertrek uit een pand aan de Keizersgracht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share