Geen categorie

Zeppelin en Tsjechische hedendaagse kunst in Dox

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Over de grens

Wat zie ik? Zweeft daar een zeppelin tussen twee gebouwen? Op weg naar mijn hotel in Praag trekt een levensgroot luchtschip mijn aandacht. De blikvanger is het opvallende visitekaartje van Dox, een centrum voor hedendaagse kunst in de Tsjechische hoofdstad. Hij doet zijn werk: hij lokt mij en ook anderen naar binnen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Zeppelin Gulliver.

Dox is geen museum, maar een tentoonstellingsruimte zonder eigen collectie, een soort kunsthal dus. Het centrum toont voornamelijk maatschappijkritische kunst. De zeppelin Gulliver is het enige kunstwerk dat hier een permanente plek heeft. Sinds december 2016 ‘zweeft’ het boven het centrum. Andere werken komen er langs in wisselende tijdelijke exposities.

De ontdekking van Dox was een van die gelukstreffers die je kunt hebben op vakantie. Hoewel je er wellicht niet per se naar zoekt, kun je soms op de leukste locaties stuiten. In de expositieruimte kwam ik in aanraking met kunstenaars die ik nog niet kende, maar zeker de moeite waard bleken. Voor kunstliefhebbers die hun horizon willen verbreden, is het centrum aan te raden. Het toont namelijk vooral werk van Tsjechische hedendaagse kunstenaars, die in Nederland meestal nog niet bekend zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Daniel Pešta , Ground Zero, 2011.
Daniel Pešta, Double Face, 2015
Deze kleurrijke figuren kom je op verschillende plekken tegen.

Tijdens mijn bezoek in mei 2018 was ik nog net op tijd voor de tentoonstelling DeTermination van de mulitmediakunstenaar Daniel Pešta (1959). Zijn bevreemdende creaties maakten indruk op me. Ik zag een kalf met twee hoofden, mannen die collectief vlam vatten en installaties met op elkaar gepakte latex maskers, gemodelleerd naar het gezicht van Pešta zelf. Ik was blij dat de zeppelin mij de weg had gewezen en ik hoop ook in Nederland eens werk te zien van de Tsjech.

De kunst is te zien in een licht en ruimtelijk gebouw, waar ruimte is voor de nodige humor. Verspreid over het pand staan grappige teksten op de muren. Wat te denken van deze: “Everything you’ve done in your entire life leads to this moment right here” (Alles wat je in je leven hebt gedaan, leidt naar dit moment hier), te lezen op het toilet. En – niet onbelangrijk op mooie dagen – er is een fijn dakterras, met uitzicht op de zeppelin.

Als mijn hotel niet twee straten verderop stond, had ik deze tentoonstellingsruimte misschien nooit gevonden. De bekende grote musea trekken immers de meeste aandacht van toeristen. Buiten het centrum bevinden zich echter vaak ook interessante culturele instellingen. Treed eens buiten de gebaande paden en vind ze.

DOX, centrum voor hedendaagse kunst, Poupětova 1, Praag, Tsjechië

Let op: de foto’s zijn gemaakt in mei 2018.

In Over de grens besteden we, in onregelmatige frequentie, aandacht aan interessante musea in het buitenland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share