Geen categorie

Centraal Museum koopt zeldzame voorstudie Jan van Scorel

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Nieuws

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een zeer zeldzame voorstudie van Jan van Scorel aangekocht. De tekening De heilige Helena ontdekt het Ware Kruis kwam in december 2014 onverwachts op de kunstmarkt. Het werk is momenteel te zien op de TEFAF in Maastricht.

Jan van Scorel, De heilige Helena ontdekt het Ware Kruis, 1535-40. Collectie Centraal Museum, Utrecht.

 

De Utrechtse schilder Jan van Scorel (1495-1562) maakte de tekening als voorstudie voor het altaarstuk Drieluik met de vinding van het Ware Kruis, dat zich nog altijd in de Grote Kerk in Breda bevindt. De aankoop is belangrijk, aldus het museum, omdat de tekening inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis van het drieluik en bovendien rechtstreeks in verband kan worden gebracht met een schilderij van Scorel.

Op het drieluik is een aantal momenten afgebeeld uit de geschiedenis van de vinding van het Ware Kruis. Op de tekening zijn deze momenten in één compositie samengevoegd. De opdracht voor het drieluik was één van de meest prestigieuze uit Scorels carrière.

“De aankoop van de voorstudie van Jan van Scorel is een prachtige aanvulling op onze collectie”, vindt directeur Edwin Jacobs. “Het Centraal Museum heeft de grootste collectie schilderijen van de Utrechtse schilder. Met de aankoop kunnen we voor het eerst een tekening van zijn hand hieraan toevoegen. Het is bovendien bijzonder, omdat van Jan van Scorel slechts een handvol tekeningen bekend is, waarvan slechts één andere tekening in een Nederlandse museale collectie.”

De tekening bevond zich in de collectie van hoogleraar kunstgeschiedenis I.Q. van Regteren Altena (1899-1980). Achttien bladen zijn op initiatief van de Vereniging Rembrandt voor Nederlandse musea aangekocht. Naast die van het Centraal Museum zijn de tekeningencollecties van het Amsterdam Museum, het Stadarchief Amsterdam, Teylers Museum in Haarlem en het Rijksmuseum verrijkt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share