Geen categorie

Haarlemse Lente richt blik op buitenstaander

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

De meteorologische lente begon gisteren, officieel is de start op 20 maart en in Haarlem begint ze nog eens vier dagen later. Kunstfestival Haarlemse Lente vindt dit jaar plaats van 24 tot en met 26 maart.

Dertien musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven laten in de zesde editie zien wat Haarlem zoal te bieden heeft op het gebied van hedendaagse kunst. Op de openingsavond, vrijdag 24 maart, zijn veel tentoonstellingen gratis toegankelijk. In de rest van het weekend staan de nodige performances en andere activiteiten op het programma.

Haarlemse Lente 2016. Foto: Maarten Nauw.

Thema dit jaar is de Blik van de Buitenstaander. Wie of wat is een buitenstaander? En wie bepaalt dat? Volgens de organisatie zijn deze vragen actueler dan ooit. “De deelnemers van Haarlemse Lente reflecteren op verschillende manieren op de voortdurende spanning tussen het vasthouden aan en loslaten van definities die dat oplevert.”

Zo zoekt Evelyn Taocheng Wang, vorig jaar winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, de grenzen op van representatie van het menselijk lichaam en clichés rondom de ‘mannelijke blik’ in Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Sugar pop Institute nodigt buitenstaanders van de kunstwereld uit in een pop-uptentoonstelling. Juliacks presenteert een transhistorische installatie in het gebouw van de Waag. En Museum Het Dolhuys laat outsiderkunst uit Iran zien.

Speciaal voor Haarlemse Lente maakte Katayoun Arian de tentoonstelling I Speak in Tongues. In kunstplatform 37PK verkent Arian de complexe dimensies tussen spreken, het lichaam en identiteit. Ze wil een kritische blik werpen “op hedendaagse mechanismen van uitsluiting, collectiviteit, identiteitspolitiek en neokolonialisme”.

Haarlemse Lente trapt vrijdag 24 maart om 16 uur af in Teylers Museum. Dit museum en allen andere deelnemende locaties zijn die dag vanaf 17 uur gratis toegankelijk. Tijdens de rest van het weekend gelden in de musea de normale toegangsprijzen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share