Geen categorie

Boijmans maakt tentoonstelling voor Japanse musea

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Het Japanse museumpubliek komt vanaf 18 april in aanraking met werk van vijftiende- en zestiende-eeuwse Nederlandse meesters. Dan opent in het Tokyo Metropolitan Art Museum de tentoonstelling Bruegel’s ‘The Tower of Babel’ and Great 16th Century Masters. Museum Boijmans Van Beuning maakte de expositie speciaal voor Japan.

Pieter Bruegel de Oude, De Toren van Babel, 1563-1564. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

De expositie bestaat uit 38 schilderijen, 43 prenten en 10 beelden uit de collectie van het Rotterdamse museum. Daaronder bevinden zich topstukken als De marskramer van Jheronimus Bosch en Pieter BruegelJheronimus Boschs De toren van Babel.

Laatstgenoemd werk staat centraal omdat dat zeer populair is in Japan. Conservator oude kunst Friso Lammertse: “Tijdens de voorbereidingsperiode kregen we veel Japanners over de vloer. Wat me opviel, is dat ze op een andere manier naar het schilderij kijken. Ze nemen de toren als bestaand object, willen weten hoe hoog hij in werkelijkheid is en hoe hij er in voltooide staat uit zou zien.”

Japanners hebben zo’n grote interesse in oude kunst uit de Nederlanden dat het Tokyo Metropolitan Art Museum heel veel bezoekers verwacht. De expositie heeft daarom een eigen website en een eigen Twitteraccount: @2017babel.

Jheronimus Bosch, De marskramer, 1495-1510. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

De tentoonstelling is in Tokio te zien van 18 april tot en met 2 juli. Daarna reist ze door naar The National Museum of Art in Osaka. Daar loopt de expositie van 18 juli tot en met 15 oktober.

Het is voor het eerst dat Museum Boijmans Van Beuningen een reizende tentoonstelling voor buitenlandse musea maakt. Het wil zo de bekendheid van het museum en van de collectie vergroten. Onder de noemer BVB Collections biedt het museum exposities aan rond de thema’s gouden eeuw, Dutch design, surrealisme, klassiek modernen en hedendaagse kunst. De komende jaren maakt het ook tentoonstellingen in Naast de Japanse musea maakt het museum in de komende jaren exposities in onder meer Spanje, Italië en de Verenigde Staten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share