Geen categorie

Marilyn Monroe in beeld

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Expositie

Twee legendarische fotografen en één onderwerp: Marilyn Monroe. De Amerikaanse actrice en zangeres werd in de jaren vijftig als sekssymbool een icoon. En nog altijd is ze immens populair. Eduard Planting Gallery in Amsterdam toont foto’s die Milton Greene en Douglas Kirkland van haar maakten.

 

Douglas Kirkland - Marilyn Monroe - 01 - Courtesy Eduard Planting Gallery.
Douglas Kirkland, Marilyn Monroe – 01 – courtesy Eduard Planting Gallery.

 

De in New York geboren Milton Greene (1922-1985) behoorde jarenlang tot de internationale top van mode’ en celebrityfotografen. Al op 23-jarige leeftijd stond hij bekend als de ‘Color Photography’s Wonder Boy‘. Zijn foto’s werden gepubliceerd in bladen als Life, Harper’s Bazaar en Vogue. Marilyn Monroe was een van zijn favoriete onderwerpen. Vanaf 1953 portretteerde hij haar meer dan 5.000 keer.

Milton Greene, Marilyn Monroe, 1954, courtesy Eduard Planting Gallery.
Milton Greene, Marilyn Monroe, 1954, courtesy Eduard Planting Gallery.

Canadees Douglas Kirkland (1934) werkte in de jaren zestig en zeventig als fotojournalist bij Look Magazine en later Life Magazine. Hij stond op de set van meer dan honderd films. Ook geniet hij wereldwijd bekendheid als mode- en portretfotograaf. Zo stonden Coco Chanel, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Andy Warhol en Angelina Jolie voor zijn camera. In 1961 maakte hij de beroemde intieme serie An Evening with Marilyn Monroe. Een selectie daaruit is in de galerie te zien.

Marilyn Monroe: The Woman who made Love to the Camera by Douglas Kirkland & Milton Greene, t/m 5 maart in Eduard Planting Gallery, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share