Geen categorie

Rijksmuseum krijgt schilderij Borgianni in bruikleen

0 0
Read Time:57 Second

Het Rijksmuseum heeft onlangs drie schilderijen in langdurig bruikleen gekregen van de Collectie Broere Foundation. Daaronder bevindt zich het werk Christus onder de schriftgeleerden van de Italiaanse kunstenaar Orazio Borgianni (1575-1616).

Orazio Borgianni, Christus onder de schriftgeleerden, ca. 1609.

Het werk uit ca. 1609 toont de jonge Christus in debat met de schriftgeleerden in de tempel. Borgianni plaatste de reactie van de oude, verbaasde theologen tegenover de schoonheid van de jonge jongen: spirituele verlichting overschaduwt geleerdheid. Het schilderij wordt in het nieuwe Rijksmuseum getoond met de Nederlandse Caravaggisten, die zich door de stijl van Borgianni lieten beïnvloeden. De andere twee bruiklenen van de Collectie Broere Foundation zijn schilderijen van Willem van de Velde (Hollandse schepen op een kalme zee) en Joachim Wtewael (Mars en Venus verrast door Vulcanus).

Het Rijksmuseum  heeft de collectie recent ook nog uitgebreid met twee aankopen. Uit India komt een bronzen beeldengroep uit omstreeks 1100, die de hindoegod Shiva met zijn vrouw Uma en hun kind Skanda toont. Het andere object, een verguld bronzen pendule in neoclassicistische stijl, werd in 1768 in Parijs gemaakt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share