Geen categorie

Stedelijk krijgt schilderij Armand Baag van diens familie

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

De familie van kunstenaar Armand Baag (1941-2001) heeft het schilderij Dede Oso geschonken aan het Stedelijk Museum. Het werk was onderdeel van de tentoonstelling Surinaamse School.

Het werk Dede Oso toont vier volwassen figuren gekleed in het wit: de kleur van de rouw in veel culturen. De gebeurtenis is een van de Surinaamse doodsrituelen van de dede oso (letterlijk: dodenwaken). Dit onderdeel stelt mogelijk het moment voor waarop anderen verhalen of anekdotes over de overledene vertellen. Andere belangrijke onderdelen na het overlijden zijn bijvoorbeeld het dansen met de kist en de rouwstoet. Dit werk van Baag laat zien hoe vooroudervereringstradities uit West-Afrika werden doorontwikkeld in het Caribisch gebied.

Armand Baag, Dede Oso, 1994, Stedelijk Museum, Amsterdam.

“De familie van Armand Baag was heel blij om te zien hoe zijn schilderijen zo prominent in het Stedelijk hingen, 20 jaar na zijn overlijden”, vertelt zijn dochter Surina Baag. “We zijn dankbaar hoe deze prachtige expositie over Surinaamse kunst heeft bijgedragen aan hoe zijn werk nu opnieuw wordt gewaardeerd, een breed publiek bereikt en een nieuwe generatie weet te inspireren. Vandaar dat we graag een werk willen schenken om dat belangrijke moment voor ons te markeren. De keuze van mijn broer Sura en mij viel op Dede Oso, een prachtig werk van onze vader uit zijn serie over de dood en rouwrituelen. De voorstelling is ook zeer kenmerkend voor de Surinaamse cultuur en roept veel herkenning op bij Surinamers. Daarom lijkt het ons mooi om met deze schenking te vieren dat de Surinaamse School, onder meer door het werk van onze vader, zo’n succes is geweest.”

Stedelijk Museum bezat al twee werken van Baag: De Stoffenhandelaar, uit 1976 en Rasta Morning, uit 1980. “Dankzij de toevoeging van ‘Dede Oso’ aan de collectie kunnen we in de toekomst verschillende periodes van de kunstenaar naast elkaar tonen en een bredere blik op de kunstgeschiedenis presenteren”, aldus directeur Rein Wolfs. “Geweldig, dat we met deze schenking het succes van de tentoonstelling Surinaamse School kunnen vieren! Het werk van Baag is ontzettend gevarieerd, viert de Surinaamse cultuur in al haar facetten en vertegenwoordigt een belangrijke artistieke ontwikkeling in Amsterdam.”

De in Paramaribo geboren Armand Baag kwam in 1961 naar Nederland voor een studie aan de kunstacademie in Tilburg. Daarna vervolgde hij zijn opleiding aan de Rijksakademie in Amsterdam. Met zijn toenmalige vrouw, balletdanseres Willy Collewijn, vormde hij een dansduo. Baag bleef schilderen tijdens hun tournees en vestigde zich uiteindelijk in 1968 definitief in Amsterdam. In 1970 richtten Baag en Collewijn Stichting Maysa op, een culturele broedplaats in de Amsterdamse Jordaan. Ook was hij in 1971 betrokken bij de oprichting van de Galerie Srefidensi (onafhankelijkheid) in Amsterdam. De galerie richtte zich op de presentatie van Caribische kunstenaars.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share