Geen categorie

Archief Armando naar RKD en Literatuurmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

De Armando Stichting heeft een belangrijk deel van het archief van Armando (1929-2018) geschonken aan het RKD en het Literatuurmuseum. De tien meter aan archiefmateriaal bevat onder andere plakboeken, aantekeningen, schetsen, foto’s en correspondentie.

Armando, 2005. Foto: Cherry Duyns.

De in 2018 op 88-jarige leeftijd overleden Armando (geboren als Herman Dirk van Dodeweerd) was een veelzijdig kunstenaar. Hij was vooral bekend als schilder en beeldhouwer, maar was onder meer ook dichter, schrijver en televisiemaker

De Armando Stichting beheert Armando’s schilderijen en beelden, maar ook literatuur, tv-programma’s en muziek. De stichting beschouwt dit gevarieerde oeuvre als Gesamtkunstwerk. Armando’s ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort vormden daar de basis voor. De nalatenschap van Armando bestaat verder uit een omvangrijke bibliotheek, fotodocumentatie en zijn persoonlijke archief met plakboeken, agenda’s, manuscripten, aantekenboekjes en schetsen.

De Armando Stichting wil een breed publiek kennis laten nemen van het werk van de kunstenaar en schenkt nu een deel van Armando’s archief aan het RKD, waar het toegankelijk wordt voor verder onderzoek. Het Literatuurmuseum krijgt manuscripten, boeken en aantekeningen die Armando maakte voor zijn literatuur en dichtkunst. Een verzameling affiches gaat naar het ReclameArsenaal.

Notitieboekjes. Foto: RKD.

Begin deze maand werd een deel van het archief overgebracht naar het RKD in Den Haag, dat het inventariseert en verder onderzoekt. De vele aantekenboekjes met voorbereidende schetsen voor schilderijen, beelden en tekeningen geven meer inzicht in het omvangrijke oeuvre, evenals als de door Armando zelf samengestelde plakboeken met correspondentie, krantenberichten, snapshots en andere documentatie.

Ook behelst het archief ordners vol portretfoto’s van Armando door de jaren heen, pamfletten, notities van bijeenkomsten en openingstoespraken op exposities. Zo geeft het archief een overzicht van Armando’s Nul-periode in de jaren zestig tot zijn laatste jaren. Bijzonder zijn de foto’s die Armando zelf maakte van zijn omgeving of van objecten die hij soms letterlijk gebruikte voor zijn schilderijen. Ook bevat het archief een aantal kunstwerken speciaal voor Armando gemaakt door bevriende kunstenaars, zoals Klaas Gubbels.

Ter ere van de literaire nalatenschap is op Literatuurmuseum.nl nu het artikel De nalatenschap van Armando: grootse poëzie in kleine notitieblokjes te lezen. Dat gaat aan de hand van vijf notitieboekjes van Armando in op de veelzijdigheid van diens werk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share