Geen categorie

De Vikingen zijn er

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Recensie

De Vikingen zijn op bezoek bij de Saksen. In het Drents Museum heeft dit roemruchte volk de tentoonstellingszaal van de nieuwe ondergrondse vleugel ingenomen. Ditmaal gaat het er een stuk gemoedelijker aan toe dan zo’n duizend jaar geleden.

Ringspeld, brons met goud en zilver, 750-1100 na Chr.

Aan de hand van ruim 500 bodemvondsten vertelt het museum het verhaal over deze Scandinaviërs, die bij het grote publiek bekend staan als ruwe piraten. Dit beeld is niet geheel accuraat, blijkt uit de expositie. Sommigen gingen zeker op strooptocht, maar het merendeel van de Vikingen was juist heel vreedzaam.

Foto: Evert-Jan Pol.

In een mooie opstelling liggen versierde gebruiksvoorwerpen, sieraden en amuletten. En natuurlijk ook wapens, want het waren wel Vikingen. Binnen en buiten staan drie schepen – replica’s helaas – overgebracht uit Zweden. Ze zijn vrij klein en vallen daardoor op het eerste gezicht een beetje tegen. Maar wie bedenkt dat de bemanning in die kleine schepen de zeeën overstak, raakt vervolgens toch wel onder de indruk.

Heel bijzonder is een Vikingschip, gemaakt van draad en spijkers. Het prachtige kunstwerk lijkt op een groot spinnenweb waarin de antieke nagels verstrik zijn geraakt. Alle archeologische objecten ten spijt, is deze nieuwe creatie de absolute blikvanger van de tentoonstelling.

De expositie is door het interactieve karakter geschikt voor de hele familie. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen bijvoorbeeld via een touchscreen een nogal ongeduldig individu aankleden. En bezoekers kunnen zich ook zelf toepasselijke kledij aanmeten om zich vervolgens heel even Viking voelen.

Vikingen!, t/m 28 oktober in het Drents Museum, Assen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share