Geen categorie

Bekend Nederland door de ogen van Siegfried Woldhek

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Siegfried Woldhek, Job Cohen, 2008. Collectie Atlas Van Stolk.

Al meer dan dertig jaar tekent Siegfried Woldhek bekende Nederlanders en niet altijd even vleiend. Het Schielandshuis in Rotterdam toont een selectie tekeningen uit de collectie van Atlas Van Stolk.

De aanleiding van de tentoonstelling is de recente aankoop van ruim vijfhonderd portretten van Woldhek door Atlas Van Stolk. De verzameling bestaat voornamelijk uit portretten van schrijvers, politici en sporters. Maar ook leden van het koningshuis of historische figuren als Erasmus passeren de revue. Woldheks vroegste literaire portretten verschenen in het weekblad Vrij Nederland. Vanaf 1980 verschenen zijn politieke tekeningen in NRC Handelsblad.

Niet alleen auteurs als Mulisch, Reve en Siebelink, maar ook columnisten als Jan Blokker, Elsbeth Etty en Tommy Wieringa zijn door Woldhek geportretteerd. In de serie politieke tekeningen komen politici uit de kabinetten van Van Agt, Lubbers, Kok en Balkenende aan bod. En niet altijd zachtzinnig. Wat te denken van de wrat van Dries van Agt, Ruud Lubbers met een boeventronie of premier Balkenende als Harry Potter. Bij de sporters gaat het om snelle schaatsers als Rintje Ritsema of Gullit met zijn karakteristieke rastakapsel.

Getekende Nederlanders door Siegfried Woldhek, van 1 september t/m 17 januari 2010 in Historisch Museum Rotterdam – Het Schielandshuis

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share