Geen categorie

Een eigenzinnig verzamelaar

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Expositie

Eind jaren vijftig kocht Stedelijk Museum Alkmaar op een veiling veel topstukken uit de verzameling van Piet Boendermaker. Daarmee legde het de basis voor zijn collectie Bergense School. Nu, ruim vijftig jaar later, eert het museum deze verzamelaar met een expositie.

Charley Toorop, Herberginterieur te Westkapelle, 1925.

 

Kunstliefhebber Piet Boendermaker (1877-1947) ontmoette in 1909 kunstenaar Leo Gestel. De twee raakten bevriend en Gestel introduceerde Boendermaker bij zijn vrienden Jan Sluijters, Gerrit van Blaaderen, Else Berg en Samuel (Mommie) Schwarz. In 1910 gaf Boendermaker Gestel de opdracht zijn familie te portretteren. Gestel en later Toon Kelder adviseerden Boendermaker bij zijn aankopen. In 1924 omvatte zijn kunstcollectie bijna 2500 werken.

Boendermaker verzamelde op gevoel. En hij schroomde niet een heel atelier leeg te kopen. Hij betaalde de kunstenaars dan via een maandelijkse toelage. Zijn manier van verzamelen op basis van vriendschap maakte dat sommigen zijn collectie eenzijdig vonden. Schilders stoorden zich bijvoorbeeld aan het percentage minder goed werk.

Harrie Kuyten, Strand bij Groet, ca. 1928.

 

In de jaren dertig slonk het familiekapitaal van Piet Boendermaker en kwam er een einde aan zijn verzamelwoede. Hij verkocht zijn antiek om toch zo lang mogelijk zijn geliefde kunstenaars te kunnen steunen. Na de oorlog in 1947 moest Boendermaker noodgedwongen een deel van de collectie te koop aanbieden tegen te lage prijzen. Het werk van de Bergense School lag niet meer goed in de markt.

Piet Boendermaker met een schilderij van Piet Wiegman, collectie RKD archief Boendermaker.

Hij maakte dit niet meer mee, want hij overleed op 2 februari van datzelfde jaar. Eind jaren vijftig, na het overlijden van zijn vrouw Marie Boendermaker, werd de rest van zijn collectie geveild.

De tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar geeft een beeld van Boendermakers eigenzinnige verzamelwijze. Met foto’s, brieven, tekeningen en schilderijen schetst de expositie een beeld van de opkomst en ondergang van Boendermakers befaamde kunstcollectie.

Piet Boendermaker – Mecenas van de Bergense School, t/m 25 oktober in Stedelijk Museum Alkmaar

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share