Geen categorie

De wonderlijke wereld van Volker März

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Recensie

In de vijver drijven drie reusachtige rood-blauwe gommen van Pelikan. Op één ervan ligt iemand. Binnen, in het Gerhard-Marcks-Haus in Bremen, komt de iconische gom nog enkele keren terug. Ze maken deel uit van Volker März’ expositie Horizontalist, vol bevreemdende sculpturen, schilderijen en installaties.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Het werk van März (1957) is politiek geëngageerd, maar vaak wel met de nodige humor. Apen en ezels zijn ruim vertegenwoordigd in zijn universum. Een lid van laatstgenoemde bevolkingsgroep is te zien in een sterrencirkel die heel sterk doet denken aan de Europese vlag. Daaruit valt op te maken dat de Duitse kunstenaar kritisch staat tegenover de Europese Unie.

Enkele keren balanceert hij op het randje, zoals in het geval van een dansend paar, waarin we Angela Merkel en Adolf Hitler kunnen herkennen. Wat hij daarmee wil zeggen, is niet duidelijk. Een stuk veelzeggender is het beeld van een hond dat een hakenkruisvlag aan stukken scheurt. Verminkte hakenkruizen duiken vaker op in de tentoonstelling. Wat gewaagd is, want afbeeldingen van swastika’s zijn verboden in Duitsland.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De kunstenaar provoceert en geeft daarmee stof tot nadenken. Maar bovenal is de expositie een wonderlijk circus waar steeds weer wat nieuws te ontdekken valt. Zo blijkt ergens verstopt in een hoekje opeens een stellage te staan met een gevarieerde mix van minibeelden, zo opgesteld alsof het een opbergplek voor speelgoed betreft.

Ik ontdekte het Gerhard-Marcks-Haus en daarmee deze tentoonstelling tijdens mijn bezoek aan de nabijgelegen Kunsthalle Bremen en werd plezierig verrast. Als je in de buurt bent, ga dan naar binnen en laat je ook verrassen.

Volker März – Horizontalist, t/m 10 juni in het Gerhard-Marcks-Haus, Bremen, Duitsland (elke eerste donderdag van de maand gratis toegankelijk)

Het Gerhard-Marcks-Haus is de buurman van Kunsthalle Bremen, waar nu twee tentoonstellingen over Nederlandse oude kunst te zien zijn: Tulpen, Tabak, Heringsfang en Kühles Licht und weite See.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share