Geen categorie

De kunst van wandkaarten

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Expositie

Op het eerste gezicht lijkt het wel een kaart van een metrostelsel van een grote metropool, maar in werkelijkheid is het een plattegrond van Leiden. Jos Agasi ontwierp de glas-in-loodkaart voor het Leidse stadhuis. De Lakenhal in Leiden toont deze en negen andere bijzondere wandkaarten.

Jos Agasi, Leiden in de stijl van De Stijl – ontwerp glas-in-lood kaart voor stadhuis, geïnspireerd door Theo van Doesburg – 2007.

 

Leiden hoort tot de vier steden in Nederland met de grootste verzamelingen kaarten en atlassen (na Den Haag, Amsterdam en Utrecht). De stad kent zes grote collecties, waaronder die van John Steegh en Harrie Teunissen. Hun verzameling bevat 6200 losse kaarten en zo’n duizend atlassen en reisgidsen. Bij het verzamelen van kaarten en atlassen hechten Steegh en Teunissen aan nauwkeurige metingen en historische betrouwbaarheid. Maar ook de schoonheid is een belangrijk criterium.

De expositie in De Lakenhal toont tien kaarten, van antiek tot hedendaags. De oudste stamt uit de zestiende eeuw en de jongste uit deze eeuw. De tentoonstelling laat zien dat wandkaarten niet saai hoeven te zijn. Rijk versierde waterschapskaarten, een kaart van het uitbreidingsplan van Utrecht door Berlage uit 1920 en de eerder genoemde plattegrond van Leiden van Agasi zijn daar fraaie bewijzen van.

Kaart als Kunst, Hollandse wandkaarten uit de 16de tot de 21ste eeuw, van 8 t/m 27 september in De Lakenhal, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share