Geen categorie

Beeldhouwer Barry Flanagan overleden

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

De Britse beeldhouwer Barry Flanagan is op 31 augustus op 68-jarige leeftijd overleden op Ibiza. Hij leed aan de spierziekte ALS.  De in 1941 in Wales geboren kunstenaar was vooral bekend om zijn bronzen hazen. Een bekend voorbeeld staat sinds 2002 in de binnenstad van Utrecht.

 

Thinker on Rock van Barry Flanagan in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Thinker on Rock, gebaseerd op De Denker van Rodin kijkt daar belangstellend uit op de Neude. De gemeente Utrecht kocht het beeld al in 1997 aan, maar het duurde nog jaren voor het op de beoogde plek werd geplaatst. Een haas had daar toch niets te zoeken, vonden omwonenden.

Het beeld verhuisde daarom naar het Centraal Museum. Eind 2001 besloot de gemeente de bevolking te vragen welk beeld die plek bij de Neude zou mogen sieren. De creatie van Flanagan moest het opnemen tegen twee andere sculpturen en won die strijd glansrijk.

Inmiddels is de Haas, zoals het beeld in de volksmond heet, niet meer weg te denken uit de Domstad. De bewoners lijken de dierlijke denker in hun hart gesloten te hebben. In de winter krijgt het dier zelfs vaak een sjaal omgehangen. Het zou eens kou vatten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Beeldhouwer Barry Flanagan overleden

Comments are closed.