Geen categorie

Het verhaal van Nieuw Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

De Engelse zeevaarder Henry Hudson, die onder Nederlandse vlag voer, zette in september 1609 als eerste buitenlander voet op het eiland Mana-hatta. Niet veel later werd daar Nieuw Amsterdam gevestigd, nu beter bekend als New York. Zowel in Nederland als in New York wordt stilgestaan bij deze gebeurtenis. Het Westfries Museum in Hoorn doet een duit in het zakje met de expositie Hollanders aan de Hudson.

Len Tantillo (1947), Manhattan 1660 (2007).

De tentoonstelling is gewijd aan het werk van de Amerikaanse kunstenaar Len Tantillo (1947). Al meer dan twintig jaar legt hij zich toe op het verbeelden van de geschiedenis van de stad en de staat New York. Daarin nemen de jaren 1609-1664, het tijdperk van de kolonie Nieuw Nederland, een belangrijke plaats in.

Tantillo’s werk steunt op gedegen historisch onderzoek. Hij wordt hierin bijgestaan door onder anderen historicus Charles Gehring van het New Netherlands Project. Zijn schilderijen en tekeningen geven daardoor een betrouwbaar beeld van het leven van de Nederlandse kolonisten in de Hudson Vallei in de vroege zeventiende eeuw. We zien bijvoorbeeld de forten die de Nederlanders langs de Hudsonrivier optrokken en de boerderijen en nederzettingen, zoals Breuckelen (Brooklyn). Maar Tantillo schetst ook scènes uit het dagelijks leven van zowel de Hollanders als de indiaanse bevolking.

Het Westfries Museum toont in totaal 55 olieverfschilderijen, aquarellen, inkt- en potloodtekeningen van Tantillo. De werken worden vergezeld van historisch kaartmateriaal, waardoor er een nauwkeurig en chronologisch beeld ontstaat van de geschiedenis van de kolonie Nieuw Nederland.

Hollanders aan de Hudson, van 6 september t/m 29 november in het Westfries Museum in Hoorn
Een overzicht van meer evenementen in het kader van het Hudson-jaar vind je hier.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share