Geen categorie

Teylers Museum ontdekt 3 Rafaëls

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Rafaël, Vliegende Putto. Collectie, Teylers Museum, Haarlem.

Het Teylers Museum in Haarlem bezit geen negen maar twaalf tekeningen van Rafaël (1483-1520). Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek dat het museum de afgelopen jaren heeft uitgevoerd in aanloop naar de grote Rafaëlexpositie, die daar dit najaar te zien is.

Het gaat om de tekeningen Portret van een jonge man (1515-17), Vliegende Putto (1518) en Jozua spreekt tot de Israëlische stamhoofden in Sichem (1516-18). Deze werden eerst toegeschreven aan zijn leerlingen. Rafaël had een atelier met veel leerlingen met wie hij nauw samenwerkte voor zijn grote opdrachten.

“Tekeningen van Rafaël en zijn school zijn een erkend mijnenveld voor kenners op het gebied van de tekenkunst”, aldus Michiel Plomp, hoofdconservator kunstverzamelingen van het Teylers en samensteller van de tentoonstelling. “In het geval van deze drie tekeningen zijn mijn Weense collega en ik ervan overtuigd dat het gaat om drie originele bladen van de meester. Het zijn nogal verschillende tekeningen, maar ze hebben elk kenmerken die duidelijk de signatuur vertonen van Rafaël.” Door de ontdekking komt het totale aantal Rafaëls in Nederland op veertien. Het Rijksmuseum en Museum Boijmans Van Beuningen bezitten elk één tekening van Rafaël.

De drie ontdekkingen zijn te zien tijdens de allereerste tentoonstelling die in Nederland wordt gewijd aan deze ster van de Italiaanse Renaissance wordt gewijd. De bezoeker krijgt een breed overzicht van Rafaëls oeuvre en maakt kennis met zijn werkwijze. De expositie in het Teylers Museum  duurt van 28 september tot en met 6 januari.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share