Geen categorie

Fraai glaspaleis in Leerdam

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Recensie

“De brandweer is geweest”, vertelt een medewerker van het Nationaal Glasmuseum haar collega in het voorbijgaan. “We mogen open.” Goed nieuws, want een dag later, vandaag dus, reist koningin Beatrix naar Leerdam om het geheel vernieuwde museum te heropenen.

Nationaal Glasmuseum, Bureau SLA. Foto: Jeroen Musch.

De afgelopen tweeënhalf jaar is het museum grondig gerenoveerd. De verbouwing was nodig omdat het museumgebouw niet voldeed aan de eisen. Het was bijvoorbeeld te klein om de collectie zo optimaal mogelijk te tonen. Toen het museum in 2007 de kans kreeg de naastgelegen villa aan te kopen, raakten de plannen in een stroomversnelling.

Beide gebouwen hoorden al bij de geschiedenis van het museum. Het oude museumpand was de voormalige woning van Petrus Marinus Cochius (1874-1938), oud-directeur van Glasfabriek Leerdam. Het Nationaal Glasmuseum, dat in 1953 de deuren opende, vindt zijn oorsprong in de collectie van glasverzamelaar Cochius. In het nu aangekochte pand woonde de technisch- en zakelijk directeur van de fabriek.

Floris Meydam, Schaal, 1959.

De twee museumpanden zijn met elkaar verbonden door vier transparante loopbruggen boven elkaar. De bruggen vormen samen een waar paradijs voor de glasliefhebber. Over de gehele lengte van de vier constructies staan vitrines, gevuld met in totaal niet minder dan 9.000 glazen objecten. Het museum kan door deze opzet zijn hele collectie permanent tonen, een unicum in museumland.

Walter van Beirendonck, F*ck Fragrance, 2010. Foto: Ben Deiman.

Doordat het vernieuwde museum driemaal meer oppervlakte heeft dan voorheen, is er ook voldoende ruimte voor tijdelijke exposities. De heropening wordt zelfs gevierd met zeven uiteenlopende tentoonstellingen. Opmerkelijk is de presentatie van Walter van Beirendonck, binnen de expositie I’ll be Blown – Op het lijf geblazen. Hij maakte modellen van zichzelf in glas in uitdagende posities. De titel F*ck Fragrance van een van de werken is veelzeggend.

Een andere tentoonstelling is een hommage aan de Nederlandse topontwerper Floris Meydam, die vorig jaar negentig werd. Ter ere daarvan toont het museum negentig bijzondere ontwerpen van zijn hand. Meydam zal vanmiddag aanwezig zijn. Een passende gast voor de heropening van dit fraaie glaspaleis.

Nationaal Glasmuseum in Leerdam, voor het publiek geopend vanaf 23 juni

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share