Geen categorie

Na halve eeuw weer een Van Gogh in geboortedorp schilder

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Nieuws

Na ruim een halve eeuw is er weer een echte Van Gogh te zien in Zundert. Vanaf vandaag en tot en met 29 januari toont het Vincent van GoghHuis het schilderij De Nieuwe Kerk en oude huizen in Den Haag (1883). Het heeft het werk in bruikleen gekregen van Kunstgalerij Albricht uit Oosterbeek.

In 1964 waren er voor het laatst originele werken van Van Gogh te zien in zijn geboortedorp. Dat was ter gelegenheid van de onthulling van het Van Gogh monument van Ossip Zadkine. Net als in 1953, zijn honderdste geboortejaar, vond er toen een expositie plaats met bruiklenen van de familie Van Gogh.

Dat behoort al lang niet meer tot de mogelijkheden, aldus het Vincent van GoghHuis. Toch is het een gekoesterde wens om in het in 2008 opgerichte museum van tijd tot tijd een werk van Van Gogh te tonen. Dankzij de bruikleen dient zich nu voor het eerst deze mogelijkheid aan.

Het werk is een vroeg schilderij uit Van Goghs Haagse periode met op de voorgrond een rij arbeidershuisjes. Daarachter is de Nieuwe Kerk afgebeeld. Voor Van Gogh moet deze oude protestantse kerk een bijzondere betekenis hebben gehad. Hij was immers de zoon van een dominee en zelf ook zeer gelovig. Ongetwijfeld heeft hij tijdens zijn verblijf in Den Haag diensten bijgewoond in deze kerk en koos hij er niet toevallig voor dit gebouw af te beelden. Het stond symbool voor de wereld van zijn vader.

Vincent van Gogh, Gezicht op de Nieuwe Kerk en oude huizen in Den Haag, 1883.
Vincent van Gogh, Gezicht op de Nieuwe Kerk en oude huizen in Den Haag, 1883.

Eigenaar Bob Albricht kocht het schilderij afgelopen zomer uit de nalatenschap van een particuliere verzamelaar in Frankrijk. In oktober bood hij het aan op de Tefaf New York Fall. Uit de bruikleen kan worden opgemaakt dat het werk toen niet is verkocht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share