Geen categorie

Rijksmuseum krijgt zeldzame inktpot

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second
Inktpot met een monnik in een preekstoel, Zuidelijke Nederlanden of Parijs, ca. 1380-1400, buxushout, schenking van een particulier.

Het Rijksmuseum heeft van een particulier een bijzonder cadeau gekregen. Het gaat om voor zover bekend de enige overgebleven, gebeeldhouwde inktpot uit de middeleeuwen. Het voorwerp uit eind veertiende of begin vijftiende eeuw is gemaakt van buxushout en afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden of Parijs.

De kleine gedetailleerde inktpot is gesneden door een beeldhouwer uit de onmiddellijke omgeving van kunstenaars als Claes Sluter en André Beauneveu. Zij waren respectievelijk hofbeeldhouwers van de hertog van Bourgondië en de koning van Frankrijk. Het is een luxe gebruiksvoorwerp, vervaardigd met veel gevoel voor humor en oog voor detail.

De inktpot stelt een preekstoel voor waarin een monnik zit die ogenschijnlijk machteloos zijn armen omhoog steekt. Het is een klein betekenisvol tafereeltje dat lijkt te verwijzen naar de verspreiding van het woord Gods, niet vanaf de kansel maar via het schrift. Dit bijzondere snijwerk biedt een zeldzame blik op de meer speelse, humoristische kant van de middeleeuwse wereld.

De inktpot is vanaf morgen te zien in de tentoonstelling over Johan Maelwael, waarin het Rijksmuseum werken van deze Nederlandse schilder, in samenhang met kunstschatten uit het middeleeuwse West-Europa. Die expositie duurt nog tot en met 7 januari.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share