Geen categorie

Veelzijdig kunstenaar Armando overleden

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second
Armando. Foto: Oscar van Dillen (via Wikipedia).

De Nederlandse kunstenaar Armando is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden in Potsdam in Duitsland. Dat heeft de Armando Stichting bekendgemaakt.

De veelzijdige Armando was een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars. Hij was actief als onder meer beeldend kunstenaar, schrijver, violist en acteur. Voor zijn literaire werk won hij verschillende prijzen, waaronder tweemaal de Multatuliprijs. Ook kreeg hij tweemaal een koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in 1990 en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 2006.

Als beeldend kusntenaar werkte hij voornamelijk abstract. In de jaren 60 werd hij lid van de Nederlandse Nul-beweging, waartoe ook Jan Schoonhoven behoorde.

Armando werd op 18 september 1929 geboren als Herman Dirk van Dodeweerd. Hij groeide op in Amersfoort, vlakbij het concentratiekamp. Over dat kamp schreef hij het met de Multatuliprijs bekroonde boek De straat en het struikgewas.

De Tweede Wereldoorlog en de natuur waren belangrijke thema’s in zijn werk. Hij introduceerde in 1981 de term ‘het schuldige landschap’, in zijn publicatie Aantekeningen over de vijand. Het landschap, dat voor de oorlog nog idyllisch en weelderig groen was, schreef hij, “heeft alles gezien en toegelaten, zonder een woord te zeggen. En het staat er nog: onbewogen als altijd”.

In 1998 kreeg hij in Amersfoort een eigen museum: het Armando Museum. Dat brandde in 2007 echter af, waarna de kunstenaar een deel van zijn collectie onderbracht bij het in 2014 geopende Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share