Geen categorie

Fries Museum koopt motorblok

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Het Fries Museum heeft een werk van Éric Van Hove (1956) aangekocht. Het gaat om de D9T, een werk gebaseerd op het motorblok van een Caterpillar D9 bulldozer.

Van Hove demonteerde het motorblok van deze bulldozer en vroeg verschillende ambachtslieden de afzonderlijke onderdelen na te maken. Zo ontstond de D9T, een nieuw motorblok van 295 handgemaakte onderdelen en 46 verschillende materialen uit alle hoeken van de wereld.

Éric Van Hove, D9T, 2015. Collectie Fries Museum, Leeuwarden. Verworven met steun van het Mondriaan Fonds, de BankGiroLoterij en de Vrienden van het Fries Museum. Foto: Lieven Geuns.

De D9T is gemaakt met gesneden cederhout uit de Atlas, paarsharthout uit Brazilië en wengéhout uit Kongo. Er zit tatajubahout uit Suriname in verwerkt en parelmoer uit Indonesië, en ook materialen als been, keramiek, koper en tin. Indonesische en Marokkaanse ambachtslieden maakten het rijk gedecoreerde zijpaneel van gesneden been in het atelier van Van Hove.

Binnen het werk van Van Hove komt het lokale en het globale bij elkaar en wordt ambacht in een hedendaagse context geplaatst. Zijn oeuvre stimuleert een herwaardering van hand- en vakwerk en verbindt traditie aan innovatie. Met zijn werk vraagt hij aandacht grote globale vraagstukken zoals de verdeling van welvaart en de gevolgen van industrialisatie, verstedelijking, kolonisatie en economische immigratie.

De D9T is vanaf 2 februari 2019 te zien in een tentoonstelling over het werk van Éric Van Hove in het Fries Museum in Leeuwarden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share