Geen categorie

Boijmans koopt zeldzaam tekeningenboek

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Nieuws

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een zeldzaam Noord-Italiaans tekeningenboek uit de vijftiende eeuw gekocht. Het gaat hier om het vroegste intact bewaard gebleven voorbeeld van een Italiaans modelboek.

 

Planten: gecombineerd met de dieren en vogels, mogelijk naar echte planten. Fotograaf: Studio Tromp, Rotterdam.
Planten: gecombineerd met de dieren en vogels, mogelijk naar echte planten. Fotograaf: Studio Tromp, Rotterdam.

 

Het formaat van het tekeningenboek is ongeveer dat van een zakagenda (121 x 75 millimeter) en bestaat uit 48 bladen perkament. Een anonieme kunstenaar in de eerste helft van de vijftiende eeuw heeft er gekleurde voorstellingen van vogels, insecten planten en zoogdieren in getekend, waaronder twee liggende jachtluipaarden, met halsband en ketting.

Ongeveer honderd jaar later, in het tweede kwart van de zestiende eeuw, voegde een tweede kunstenaar op de nog lege bladzijden pentekeningen van landschappen, stadsgezichten en architectuur toe. Het tekeningenboekje sluit aan bij de collectie vroege Italiaanse tekeningen in Museum Boijmans Van Beuningen, waarin zich ook het beroemde album met tekeningen van Benozzo Gozzoli en leerlingen bevindt, afkomstig uit de collectie van Franz Koenigs.

Het tekeningenboekje heeft deel uitgemaakt van de Tweede Collectie Koenigs, die tot na de Tweede Wereldoorlog in familiebezit is gebleven. Het was als onderdeel van het erfdeel van Koenigs’ oudste dochter Christine van der Waals-Koenigs (1915-1995) van 1982 tot 2000 in bruikleen bij Museum Boijmans Van Beuningen. Na terugtrekking van dat bruikleen hebben haar erfgenamen die tekeningen merendeels laten veilen bij Sotheby’s in New York.

Twee liggende jachtluipaarden, 15de eeuw. Foto: Studio Tromp, Rotterdam.
Twee liggende jachtluipaarden, 15de eeuw. Foto: Studio Tromp, Rotterdam.

Het nu aangekochte tekeningenboekje is indertijd buiten de veiling gehouden. Via een tussenpersoon kocht het Boijmans het dit jaar van de erven Koenigs, die het bij voorkeur in Rotterdam herenigd zagen met de collectie van hun grootvader.

Het is nu voor het eerst te zien, samen met veertig andere tekeningen uit de Collectie Koenigs, in de tentoonstelling Rondom Fra Bartolommeo. Deze tentoonstelling in het prentenkabinet van het museum duurt nog tot en met 15 januari 2017.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share