Geen categorie

Expositie over nazi-design groot succes

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second
Volkswagen Kever in de tentoonstelling. Foto: Ben Nienhuis, Design Museum Den Bosch.

Design Museum Den Bosch is vanaf 28 oktober tijdelijk ook op maandagen open. Dit komt door het grote succes van de veelbesproken tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Sinds die op 8 september opende, zijn er al meer dan 33.000 tickets verkocht.

De expositie was tot nu toe nog elke dag compleet uitverkocht. Ook voor de komende weken is dat de verwachting. Online verkoopt het museum dagelijks vijfhonderd kaarten en aan de deur nog eens tweehonderd. Dat blijkt echter niet genoeg om aan de grote vraag te voldoen. Met de maandag als extra dag kunnen straks nog eens zevenhonderd mensen de expositie bezoeken.

Het museum raadt wel nog steeds aan vooraf tickets online te reserveren, zeker voor de weekenden. Deze zijn tot begin november alweer (bijna) helemaal uitverkocht.

Het publiek is tijdens deze tentoonstelling erg divers, aldus het museum. Veel jongeren bezoeken de expositie, vaak met hun grootouders erbij. Het familieboekje dat kinderen vanaf acht jaar en hun families uitnodigt om samen verschillende zoek-, kijk-, denk- en praatoefeningen doen, is al aan een herdruk toe.

Het percentage bezoekers met een Museumkaart ligt twintig procent lager dan normaal. Dit suggereert dat de tentoonstelling veel bezoekers trekt die normaal niet zo vaak naar het museum gaan. Ook het aantal bezoekers van (zeer) hoge leeftijd is groot. Een van de bezoekers liet weten dat haar man, die als baby en peuter in een concentratiekamp zat, het een goede en gebalanceerde tentoonstelling vond.

De tentoonstelling vertelt hoe de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook daarvoor vormgeving gebruikte om hun doelen te bereiken. Niet iedereen is daar blij mee. Volgens de organisatie Antifascistsche oud-verzetsstrijders Nederland (AFVN) zou de expositie zorgen voor polarisatie en opleving van het extreemrechtse gedachtegoed, racisme en discriminatie.

Design Museum Den Bosch vindt het juist belangrijk dat deze tentoonstelling plaatsvindt. “Als je volmondig dit nooit weer wilt kunnen zeggen, moet je de moeite nemen te analyseren hoe de processen van beïnvloeding destijds werkten. Dat is wat deze tentoonstelling doet.”

Zaaloverzicht. Ben Nienhuis, Design Museum Den Bosch.

In het kader van de tentoonstelling heeft het museum twee museumlessen laten ontwikkelen. In de museumles Schuldig Design analyseren leerlingen vanaf de derde klas van het voortgezet onderwijs een aantal voorbeelden van design uit deze periode. Thema’s die aan de orde komen zijn: propaganda, verleiding, terreur, racisme, uitsluiting, führercultus, doelgroepenmarketing en technologie.

In de museumles Wij en zij in de Tweede Wereldoorlog leren leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs aan de hand van een aantal objecten over het leven in Duitsland en Nederland in de jaren 30 en 40. Welke wij’s en zij’s waren er en hoe leefden zij? Hoe probeerden Hitler en zijn partij grote groepen mensen te beïnvloeden en tegen elkaar uit te spelen?

Design van het Derde Rijk, t/m 19 januari 2020 in Design Museum Den Bosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share