Geen categorie

Expositie op 3 locaties over eerste Hollandse meester

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Amsterdam Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en de Grote of Sint Laurens Kerk Alkmaar hebben de handen ineen geslagen voor een expositie over Jacob Cornelisz. van Oostsanen (1470-1533), de vroegste kunstenaar uit Amsterdam die we bij naam kennen. Komend voorjaar wordt op drie locaties gelijktijdig aandacht besteed aan deze eerste Hollandse meester.

Jacob Cornelisz. van Oostsanen was in de zestiende eeuw een gevierd kunstenaar. Zijn atelier, dat zich in de toen al vooraanstaande Kalverstraat bevond, groeide uit tot een productieve werkplaats met opdrachtgevers van binnen- én buiten Holland. Hij leverde zowel portretten als religieuze voorstellingen, of combinaties van beide, in prent of als schilderij.

Jacob van Oostsanen.

De aanleiding voor de tentoonstelling is de voltooiing van de restauratie van Van Oostsanens monumentale Laatste Oordeel in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. Deze gewelfschildering, die gezien wordt als hoogtepunt uit het oeuvre van de kunstenaar, maakt deel uit van de tentoonstelling. Stedelijk Museum Alkmaar laat de bezoeker nader kennismaken met het oeuvre van Van Oostsanen aan de hand van schilderijen, houtsneden, tekeningen, glasruitjes en geborduurde gewaden.

Het Amsterdam Museum plaatst met Het Amsterdam van Jacob de kunstenaar in de context van zijn tijd: een kleine stad vol kloosters met een opkomende burgerij als nieuwe machtsfactor. De bezoeker moet zich wanen in het Amsterdam van 500 jaar geleden en komt in aanraking met Jacobs altaarstukken en zijn opdrachtgevers. Ook is er aandacht voor zijn directe nazaten Dirck Jacobsz en Cornelis Anthonisz, die zijn atelier hebben voortgezet tot ver in de zestiende eeuw.

Deze overzichtstentoonstelling is het resultaat van een lang gekoesterde droom van Amsterdam Museum en Stedelijk Museum Alkmaar: het relatief onbekende werk van Jacob Cornelisz. van Oostsanen te presenteren aan een groot publiek. De expositie Van Oostsanen  is te zien van 15 maart tot en met 29 juni 2014.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share