Geen categorie

Te paard!

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Philips Wouwerman (1619-1668) wordt beschouwd als de meest succesvolle Hollandse schilder in de Gouden Eeuw van voorstellingen met paarden. Het Mauritshuis in Den Haag wijdt een expositie aan zijn werk.

Philips Wouwerman, Militair kamp bij een rivier, c.1660-1665.

Hoewel zijn naam tegenwoordig niet bij iedereen een belletje doet rinkelen, was Wouwerman in zijn eigen tijd beroemder dan Rembrandt. Stadhouder Willem V (1748–1806), prins van Oranje, wiens schilderijenverzameling de basis van de huidige collectie van het Mauritshuis vormt, bezat negen schilderijen van de kunstenaar. Voor één van deze werken, Veldslag (c.1655-1660) betaalde hij het voor die tijd astronomische bedrag van 4575 gulden, meer dan voor welk werk van Rembrandt of Vermeer dan ook.

Philips Wouwerman, Boeren voor een herberg, 1646.

De schilder was dan ook uitzonderlijk productief. Zijn oeuvre telt bijna zeshonderd schilderijen. De overzichtstentoonstelling Te paard! De wereld van Philips Wouwerman toont er daar 33 van, samen met nog eens tien tekeningen.

Zoals de naam van de expositie al doet vermoeden, staan in een groot aantal werken van Wouwerman paarden centraal. Geen kunstenaar schilderde de wereld van het paard in zo’n grote verscheidenheid en met zoveel liefde als Wouwerman. Met zijn voorstellingen van ruiters, soldaten, stallen, jagers, hoefsmeden en legerkampen leverde hij een belangrijke en bijzondere bijdrage aan de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst. Paarden vormden overigens niet zijn enige onderwerp. Hij schilderde ook genrestukken, religieuze voorstellingen, (winter)landschappen en enkele zeegezichten.

Te paard! De wereld van Philips Wouwerman, t/m 28 februari 2010 in het Mauritshuis , Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share