Geen categorie

De legende van de eenhoorn

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second
Eenhoorn, linoleumsnede door Everhardus Cornelis Heynsius, eerste helft 20ste eeuw. Collectie Westfries Museum.

Van alle mythische wezens is de eenhoorn een van de bekendste. Het witte dier met zijn enkele hoorn heeft zich op verschillende manieren genesteld in de maatschappij. Het Westfries Museum in Hoorn (dat de eenhoorn als stadslogo heeft) duikt in de wereld van deze mysterieuze viervoeter.

De ontdekkingstocht voert de museumbezoeker onder meer naar de Indusvallei in Pakistan, zo’n 3000 jaar voor Christus. Twee kleine zegelafdrukken van niet meer dan 3 centimeter tonen een primitieve maar duidelijk herkenbare eenhoorn. Hoe deze kleine figuren uit Pakistan zich konden ontwikkelen tot een mythe van wereldformaat wordt duidelijk aan de hand van bijzondere objecten, voor het eerst bijeengebracht in deze tentoonstelling.

Zo is er een vermeende eenhoornschedel te zien, naast onder meer een rolschildering uit Laos, een zestiende-eeuwse prent van Cornelis Cort over Noach en zijn Ark en een zilveren kelk uit 1550 waarop de eenhoorn als heraldisch teken prijkt. De eenhoorn komt ook terug in hedendaagse kunst, zoals in het werk van Rob Scholte. Tot op de dag van vandaag is het mythische dier een belangrijke inspiratiebron voor beeldende en toegepaste kunsten en literatuur. Een bekend voorbeeld is het boek Harry Potter en de Steen der Wijzen, waarin het dier wordt neergezet als brenger van het eeuwige leven.

De Eenhoorn. Een mythe van wereldformaat, t/m 28 februari 2010 in het Westfries Museum, Hoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share