Geen categorie

Westfries Museum krijgt bruikleen als steunbetuiging

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Nieuws

Het Westfries Museum in Hoorn toont vanaf morgen Visserijbedrijf Hoorn van Matthias Withoos (1627-1703). Het Zuiderzeemuseum gaf het werk uit omstreeks 1670 in bruikleen. Het wil daarmee laten merken dat het meeleeft met zijn collega-museum dat 11 jaar geleden 24 belangrijke zeventiende-eeuws Hollandse meesters verloor bij een spraakmakende kunstroof. Waaronder twee stukken van Withoos.

 

Matthias Withoos, Visserijbedrijf Hoorn.
Matthias Withoos, Visserijbedrijf Hoorn.

 

Visserijbedrijf Hoorn is deels een stilleven met vissen, vismanden en vistuig. Op de achtergrond is het druk bevaren Hoornse Hop zichtbaar, met aan de horizon de kerktorens van onder meer Schellinkhout ten noorden van Hoorn. Volgens het Westfries Museum maakt deze ongewone combinatie van een stilleven met een gedetailleerd havengezicht dit schilderij zeer bijzonder.

Op de voorgrond liggen voornamelijk zoutwatervissen zoals rog, bot, kabeljauw, tarbot en haring. In de haven laten twee vissersschepen de zeilen drogen. Er vaart een schuitje met daarin een grote botmand. Aan de wal hangt aan een driepoot een taanketel waarin de vissers hun netten tanen. Vrouwen spoelen vanaf een vlotje hun was in het havenwater.

De nieuwe aanwinst krijgt een ereplaats in de ‘lege’ schilderijenzaal. Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum, sprak bij de overhandiging de hoop uit dat de bruikleen in 2016 snel gezelschap zal krijgen van de 11 jaar geleden gestolen schilderijen. Recent werd bekend dat deze in Oekraïne zijn opgedoken. “Als museumdirecteur kan ik als geen ander navoelen wat het betekent als zo’n belangrijk deel van je geschiedenis op zo’n afschuwelijke manier verloren gaat. Met deze bruikleen wilden wij het Westfries Museum een hart onder de riem steken.”

Het Westfries Museum krijgt Visserijbedrijf Hoorn voor vijf jaar in bruikleen. Directeur Ad Geerdink is zeer verguld met de geste van het Zuiderzeemuseum. “Het is niet alleen een bijzonder stuk vanwege de ongewone combinatie van een stilleven met een gedetailleerd havengezicht, maar ook vanwege de grote gelijkenis met het gestolen werk Grashaven Hoorn (1). We hebben de afgelopen weken, toen we zo volop in het nieuws stonden vanwege de roof, veel steun gekregen van bezoekers en van collega-musea. Dit gebaar is dan echt hartverwarmend.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share