Geen categorie

Van Gogh Museum koopt schilderij Maurice Denis

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second
Maurice Denis (1870-1943), Moederschap (Vierge au baiser), 1896-1897, olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam.

Het Van Gogh Museum heeft de collectie uitgebreid met een schilderij van Maurice Denis. Onlangs kocht het Vierge au baiser (Moederschap) aan uit een particuliere verzameling.

Het werk toont Denis’ vrouw Marthe en hun kindje Noële in zachte en subtiele kleuren. Moederschap is een belangrijk thema in het werk van Maurice Denis (1870-1943). Hij maakte een hele serie schilderijen en prenten met dit onderwerp.

Maurice Denis maakte deel uit van de Nabis, een groep Franse kunstenaars die actief was in de periode 1890-1914. De groep bewonderde de zeer persoonlijke manier waarop Vincent van Gogh uitdrukking wist te geven aan het universele, menselijke bestaan.

Dit sprak schilders als Maurice Denis tot de verbeelding en beïnvloedde hun werk. Maar anders dan Van Gogh stelden zij ideeën en concepten centraal, in plaats van de zichtbare werkelijkheid. Zo was Maurice Denis gefascineerd en ontroerd door de band tussen moeder en kind, en verbeeldde hij in zijn werk de universele waarde van moederliefde.

Het Van Gogh Museum had van Denis al drie schilderijen en bijna 150 prenten. Door de recente aankoop komt daar een schilderij met het thema vrouw en kinderen bij. Dat thema beslaat een belangrijk deel van het oeuvre van de kunstenaar.

De nieuwe aanwinst was lang in privébezit en is nog nooit eerder in Nederland tentoongesteld. Vierge au baiser (Moederschap) is nu te zien in de vaste presentatie van het Van Gogh Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share