Geen categorie

Prinsenhof koopt 18de-eeuwse Delfts blauwe schotel

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Museum Prinsenhof Delft heeft een Delfts blauwe schotel met een stadsgezicht en de inscriptie ‘Het Gesigt van de Haagse Poort: tot Delft’ aangekocht. Deze schotel is waarschijnlijk tussen 1770 en 1800 gemaakt door één van de Delftse plateelfabrieken.

Gesigt van de Haagse Poort”, gemaakt tussen 1770 en 1800 door een van de Delftse plateelfabrieken. Ontwerp: Isaac van Haastert (1753-1834).

Delfts blauw ontstond aan het eind van de zestiende eeuw als goedkoper alternatief voor het wereldberoemde Chinese blauwwitte porselein. Dankzij de Hollandse handelsgeest lukte het in Delft om het ‘namaakporselein’ zo te maken dat het een eigen status en markt kreeg en kon uitgroeien tot een wereldwijd icoon.

De schotel toont de Haagpoort, ook wel Noordpoort genoemd. Deze lag aan de noordoostkant van Delft en verschafte toegang tot de weg naar Den Haag. De poort is rond 1864 gesloopt. Het ontwerp voor deze afbeelding is afkomstig van de Delftse kunstenaar Isaac van Haastert (1753-1834) die vooral landschappen en stadsgezichten schilderde en tekende.

Isaac van Haastert, De Haagpoort en de Wateringse poort, ca. 1700, olieverf op doek.

Het Prinsenhof noemt de schotel “een prachtige aanvulling op de huidige unieke Delfts blauw-collectie van het museum. De afbeelding die als inspiratiebron diende, bevond zich al als olieverfschilderij in diens collectie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share