Geen categorie

Museum in Alkmaar toont 2 pas ontdekte Mondriaans

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

De tentoonstelling Mysterie Mondriaan in Stedelijk Museum Alkmaar is vandaag verrijkt met een pas ontdekt werk van Piet Mondriaan. Het gaat om het portret van Elisabeth Sophia Maria Cavalini uit 1901. Het dook vorig jaar op bij de taxatie van een inboedel.

Piet Mondriaan, Portret van Elisabeth Sophia Maria (Betsy) Cavalini, 1901, privécollectie.

De jonge Mondriaan maakte het portret in opdracht van zijn goede vriend Cornelis Bergman, een succesvol koffiehandelaar uit Amsterdam. Kort na voltooiing van het schilderij trad deze in het huwelijk met de geportretteerde. Het schilderij was zeer waarschijnlijk een huwelijkscadeau van Bergman aan Elisabeth Cavalini.

Mondriaan voerde dit soort opdrachten vooral uit om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Uit zijn brieven blijkt dat de kunstenaar aan dergelijke opdrachten weinig plezier beleefde. Toch leverde hij uitstekende kwaliteit, zoals te zien aan dit schilderij van de 27-jarige Amsterdamse jongedame.

Het schilderij bevond zich 118 jaar in de familie van de geportretteerde en werd in november vorig jaar verkocht op de Amsterdamse kunstbeurs PAN. Nu is het portret voor het eerst in een museum te zien, samen met een ander recent ontdekte Mondriaan: een portret van muzikante Aletta de Iongh.

Piet Mondriaan (1872-1944), Meisjeskop, 1908-1910, collectie Stedelijk Museum Alkmaar.

De tentoonstelling Mysterie Mondriaan draait om dit getekende portret. De bezoeker krijgt inzicht in het speurwerk dat conservator Marjan van Heteren verrichtte naar de identiteit van de afgebeelde vrouw.

In de jaren twintig en dertig was Aletta de Jongh lange tijd vioollerares van de jonge prinses Juliana. In Mysterie Mondriaan zijn behalve tekeningen en schilderijen ook bijzondere foto’s en persoonlijke brieven van Piet Mondriaan te zien.

Mysterie Mondriaan, t/m 10 maart in Stedelijk Museum Alkmaar

Zie ook: Foto bewijst echtheid ontdekte Mondriaan

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share