Geen categorie

Kapoor ontmoet Rembrandt

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Nieuws / Expositie

Het Rijksmuseum toont vanaf vandaag drie monumentale reliëfs van de Britse kunstenaar Anish Kapoor in de Eregalerij. Het drieluik gaat een visuele dialoog aan met de late werken van Rembrandt zoals De Joodse Bruid en De Staalmeesters. De metersgrote werken van rode en witte hars en siliconen doen denken aan bloederige, pezige vleesmassa’s.

 

Anish Kapoor in Eregalerij Rijksmuseum. Foto: Olivier Middendorp.
Anish Kapoor in Eregalerij Rijksmuseum. Foto: Olivier Middendorp.

 

Met deze reliëfs keert Kapoor terug naar de schilderkunst die hij combineert met een zoektocht naar de rauwe ruimtes in lichaam en geest. Maar ook haakt Kapoor aan bij de schilderkundige traditie van Rembrandt van Rijn, Chaïm Soutine en Francis Bacon en zet hij thema’s als geweld, trauma en sociale en politieke onrust op de agenda.

Kapoor (1954) is een van meest invloedrijke beeldhouwers van zijn generatie. Hij werkt veel met spiegelende oppervlakten en in verschillende materialen. Vooral zijn kunstwerken van immense afmetingen kregen wereldwijde bekendheid. Kapoor grijpt terug op mythen uit de Oudheid (India, Egypte, Griekenland, Rome) maar werkt ook met thema’s uit de twintigste eeuw.

Deze zomer kwam Anish Kapoor in het nieuws met zijn grootste tentoonstelling tot op heden, in de tuinen van het kasteel van Versailles. Zijn werk Dirty Corner werd binnen enkele dagen na onthulling beklad met graffiti.

Internal Object in Three Parts, 2013-2015 (detail). © Anish Kapoor; Courtesy the artist & Lisson Gallery.
Internal Object in Three Parts, 2013-2015 (detail). © Anish Kapoor; Courtesy the artist & Lisson Gallery.

Het Rijksmuseum biedt regelmatig ruimte aan hedendaagse kunstenaars. Onder anderen Damien Hirst (2008), Anselm Kiefer (2011) en Daan Roosegaarde (2014) gingen Kapoor voor.

Anish Kapoor & Rembrandt, t/m 6 maart 2016 in de Eregalerij van het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share