Geen categorie

Museum Van Loon zet vrouwen in de schijnwerpers

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Museum Van Loon heeft de succesvolle tentoonstelling Herstory – vrouwen, verhalen, verandering verlengd tot en met 30 september. Hierin zet het vrouwen uit de geschiedenis van het museumgebouw – ooit een woonhuis – in de schijnwerpers.

Het Engelse woord voor geschiedenis is history. Het is waarschijnlijk puur toeval dat daar het woord his (Engels voor zijn, ofwel van hem) in zit, maar feit is dat in verhalen uit de geschiedenis veelal mannen de hoofdrol spelen. Vrouwen kwamen niet of nauwelijks aan het woord. De rol die vrouwen speelden in de loop van de geschiedenis blijft daarmee onderbelicht. Met de tentoonstelling  Herstory wil het museum daar enigszins verandering in brengen. Even geen history, maar herstory (haar verhaal).

Lodewijk Post de Jong, Portret van Antoinette-von Bach van Loon, 1976.

Museum Van Loon hangt vol met portretten van vrouwen, ieder met een eigen verhaal. In de tentoonstelling leert de bezoeker een aantal van deze vrouwen uit de negentiende en twintigste eeuw beter kennen. Verhalen uit de levens van de vrouwen laten zien hoe zij verandering bewerkstelligden in hun eigen omgeving.

De verhalen worden verteld aan de hand van portretten, foto’s, persoonlijke objecten en boeken. Zoals het verhaal van Antoinette de Bach-Van Loon. Toen ze erachter kwam dat haar echtgenoot vreemdging, ging ze haar eigen weg en scheidde ze van hem. Begin twintigste eeuw was het heel ongebruikelijk om te scheiden; pas na 1971 werd het door een wetswijziging gemakkelijker om een huwelijk ongedaan te maken.

Ook Johanna Borski-van de Velde handelde in strijd met de heersende conventie. Na de dood van haar man in 1814 zette zij zijn handelshuis voort. Dit was opmerkelijk, want in die tijd domineerden mannen de zakenwereld. Johanna mocht zelf niet eens naar de beurs.

Herstory besteedt ook aandacht aan Lydia Kater (1869-1937), de kokkin van de familie Van Loon, die meer dan veertig jaar de keuken runde aan Keizersgracht 672. Tegelijkertijd streed tijdsgenoot Lizzy van Dorp voor de rechten en plichten van dienstboden en werkgeefsters en schreef het gelijknamige boek in 1914.

Museum Van Loon maakte Herstory in samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Deze tentoonstelling is  een voorbode van een grote tentoonstelling over vrouwen die gepland staat voor het najaar van 2024.

Herstory – vrouwen, verhalen, verandering, t/m 30 september in Museum Van Loon, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share