Geen categorie

Drents Museum koopt zilveren objecten van Eisenloeffel

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Nieuws

Het Drents Museum heeft de collectie uitgebreid met een uniek paar zilveren kandelaars en een bijzondere zilveren bonbonschaal. Het kocht de objecten op de PAN Amsterdam, die nog duurt tot en met 29 november.

 

Zilveren bonbonschaal met email en turqoise, 1906, ontwerp Jan Eisenloeffel, uitvoering C. J. A. Begeer, aangekocht bij Jacob J. Roosjen SRI® op PAN Amsterdam.
Zilveren bonbonschaal met email en turqoise, 1906, ontwerp Jan Eisenloeffel, uitvoering C. J. A. Begeer, aangekocht bij Jacob J. Roosjen SRI® op PAN Amsterdam.

 

Edelsmid en sierkunstenaar Jan Eisenloeffel (1876-1957) ontwierp de nieuwe aanwinsten. De kandelaars van zilver met email, lapis lazuli en azuriet stammen uit 1902 en de zilveren bonbonschaal, met roodbruin en wit email en een turquoise is vier jaar jonger. Carel J.A. Begeer voerde dat object uit.

Op de voet van de zilveren kandelaars zijn lichtblauwe en wit geëmailleerde geometrische versieringen aangebracht, evenals boven de voet en onder de vetvanger. De hoekig vormgegeven stam loopt uit naar de ronde vetvanger. De nodus (knobbel) in het midden van de stam is ingelegd met lapis lazuli en azuriet. Voor zover nu bekend is, zijn de twee kandelaars uniek in deze vormgeving.

Het schaaltje is ovaal van vorm en heeft aan de bovenzijde een brede geometrische rand van roodbruine en witte emaille vlakjes. Het schaaltje is aan weerszijden bezet met een geslepen turquoise. In de rechte, liggende grepen is een patroon te zien van vierkantjes. Vier uitlopende voetjes houden het schaaltje staande.

Paar zilveren kandelaars, 1902, Jan Eisenloeffel, aangekocht bij Jacob J. Roosjen SRI® op PAN Amsterdam.
Paar zilveren kandelaars, 1902, Jan Eisenloeffel, aangekocht bij Jacob J. Roosjen SRI® op PAN Amsterdam.

De aangekochte zilveren objecten van Eisenloeffel zijn volgens directeur Annabelle Birnie een belangrijke aanvulling op de Loving Cup van dezelfde ontwerper. Deze kreeg het museum vorig jaar.

De aankoop was mogelijk dankzij Stichting Beringer Hazewinkel, de BankGiro Loterij en de Stichting Vrienden van het Drents Museum. De kandelaars en bonbonschaal zijn vanaf medio december te zien op de afdeling Kunst 1885 – 1935 van het Drents Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share